Strašiak menom VŠI: Ako sa im vyhnúť a ako ich liečiť?

Živia sa ľudskou krvou a upíri to nie sú. Čo je to? Správne, vši. Chrobáčiky, ktoré dokážu narobiť neplechu nielen celej rodine, ale rovno aj škôlke alebo škole. Ako s nimi zatočiť a aká liečba je proti nim najefektívnejšia? Dozviete sa v našom blogu.

Sedíte na gauči, vy si čítate, dieťa si kreslí. Keď tu zrazu... začne sa škriabať na hlave. Raz, dvakrát, ... dvadsiatykrát! Spozorniete, lebo viete, že to nemá vo zvyku. Čo ak sú to vši, čo teraz?

Hlavne nepanikárte, to nikomu nepomôže. V ďalších riadkoch sa dočítate, čo to vlastne vši sú, či sa im dá vyhnúť a aké kroky podniknúť, aby sa nerozšírili na ďalších členov domácnosti.


Voš detská je drobný šesťnohý hmyz, ktorý sa drží na pokožke hlavy a krku a živí sa ľudskou krvou. Každá voš je veľká len asi ako sezamové semienko, takže je ťažké ich rozpoznať. Vši kladú vajíčka na vlasy v blízkosti pokožky hlavy, tzv. hnidy, takže sú ešte ťažšie viditeľné. Na mieste ich drží látka podobná lepidlu.

Najviac postihujú deti

Vši sú najčastejšie u malých detí, ktoré sa často zdržiavajú v kolektíve (školy, škôlky, krúžky). Deti v tomto veku sa často spolu hrajú a prichádzajú do vzájomného kontaktu s vlasmi. Nejde len o kontakt koža o kožu, prenášať sa môžu aj cez hrebene, kefy, čiapky, sponky do vlasov a podobne. Tieto malé potvory môžu prežiť aj na oblečení či obliečkach. Vši si nevyberajú, preliezť môžu aj na nás dospelých, ktorí žijeme alebo trávime veľa času s deťmi.

Je možné ich rozpoznať?

Áno, je možné vidieť ich voľným okom. Môžu byť biele, hnedé alebo tmavošedé. Je pravdepodobnejšie, že ich nájdete vo vlasoch vzadu na krku alebo za ušami. Hnidy sú okrúhle alebo oválne škvrny, ktoré sú pevne prilepené k vlasom v blízkosti pokožky hlavy. Ak sa ich pokúsite zošmyknúť, nepohnú sa. Svrbenie môže začať až týždne alebo mesiace po tom, čo sa "nájomníci" nasťahujú do vlasov vašich detí.

Tip od nás:

Ak si nie ste istí, či má vaše dieťa vši, skúste mu/jej prečesať mokré vlasy, kúsok po kúsku.



Pozor na rany

Svrbenie je spôsobené alergickou reakciou na uhryznutie hmyzom. A veľké škrabanie môže viesť k rankám na pokožke hlavy. Je to zriedkavé, ale poranená pokožka a ranky súvisiace s poškriabaním sa môžu infikovať. Odporúčam volať lekárovi, ak tieto ranky spozorujete. Zväčša ide o červenú, opuchnutú pokožku, ktorá bolí na dotyk. Zriedkavo môže infekcia spôsobiť aj citlivé lymfatické uzliny na krku.

Ako sa zbaviť vší?

Hneď na začiatok mám pre vás krutú pravdu - vši nezmiznú samy od seba. V prvom rade volajte pediatrovi, aby potvrdil alebo vyvrátil diagnózu. Informovať by ste mali aj školu/škôlku, aby mohli byť skontrolované aj ďalšie deti. Hneď na začiatku prezrite dôkladne aj ďalších členov domácnosti, či sa u nich neprejavia rovnaké príznaky. Je totiž nevyhnutné, aby sa liečili všetci súčasne.

Existuje celý rad ošetrení, ktoré môžete využiť. V lekárňach sú voľnopredajné prípravky (možno ich máte aj vy vo svojej lekárničke), treba však s lekárom odkonzultovať, ktoré z nich sú vhodné pre deti. Avšak pozor! Tieto produkty zväčša zabíjajú vši, ale nie hnidy. Dôsledne dodržiavajte pokyny, ako dlho nechať šampón pôsobiť a ako ho umyť. Niektoré prípravky je potrebné aplikovať aj na neskoršiu liečbu, cca o 9 až 10 dní neskôr. Ak dve liečby nepomáhajú, konzultujte problém s lekárom.

Počas liečby by nemal chýbať špeciálny hrebeň. Ten má tak tenké zúbky, že vši aj s hnidami pekne povyberá z mokrých vlasov.




Ďalším účinným bojom proti všiam a hnidám je ich vyčesanie. Niektoré ttiež používajú rôzne kúry, o ktorých hovoria, že rozpúšťajú látku podobnú lepidlu, ktorá drží hnidy vo vlasoch. Môže zabrať aj úprava vláskov žehličkou na vlasy, ale naozaj najúčinnejším bojom je použitie špeciálnych šampónov a pravidelné vyčesávanie a kontrola.

Prečítajte si tiež: 10 častých ochorení, ktoré si deti nosia zo školy

Babské recepty proti všiam

Niektorí rodičia tvrdia, že majonéza, biely ocot, olivový olej alebo čajovníkový (TeaTree) olej sú dobrými prírodnými liekmi na vši. Majonéza vraj udusí vši, ak ju nanesiete nahusto a necháte pôsobiť cez noc pod sprchovou čiapkou. Vyskúšali ste, niečo také?

Iní zas vravia, že rovnako ako majonézu sa oplatí vyskúšať aj ocot. Ten by mal rozpúšťať "lepidlo", ktoré drží hnidy prilepené na vlasoch.

A objavili sa aj odporúčania na kokosový alebo olivový olej.

Hoci neexistujú žiadne vedecké dôkazy na podporu týchto domácich liekov, pediatri tvrdia, že nie je na škodu ich vyskúšať. Ale určite neodporúčam používať ich ako hlavnú liečbu. V lekárňach je našťastie niekoľko druhov špeciálne vyrobených šampónov na tento druh "neduhu".

Mohlo by vás zaujímať: Školenie prvej pomoci ako zmysluplný vianočný darček

Nezabúdajte na opatrenia v domácnosti

Prípravky na vlasoch nanesené, a ideme ďalej! Pretože ešte stále nemáte vyhraté. Nie, pokiaľ si neposvietite aj na svoju domácnosť.





Začnite obliečkami a veľmi intenzívnym praním. Intenzívnym znamená min. na 60°C. To isté platí pre oblečenie nosené za posledných 48 hodín. Odporúča sa hodiť do práčky aj plyšové hračky, no pokiaľ s nimi dieťa nebolo v kontakte, nie je to nevyhnutné.

Nezaškodí ani povysávanie autopoťahov alebo sedačky v obývačke ;)

A aká je prevencia? Dá sa proti všiam chrániť? Ak čakáte, že vám odporučím nejaký repelent alebo šampón na prevenciu, asi vás sklamem.

V prípade výskytu v škole alebo v škôlke bude pre začiatok stačiť, aby sa deti vyvarovali kontaktu s hlavami, prípadne si nepožičiavali sponky, gumičky ani šiltovky. Nezaškodí ani pravidelná kontrola vlasov a pokožky dieťaťa.

...a pokiaľ si myslíte, že sa vši vyskytujú len na vlasoch ľudí s nedostatočnou hygienou, opäť omyl! Môžete sa kúpať aj 3x denne, vši si k vám môžu nájsť cestu tak či onak.





Bol tento článok pre vás užitočný? Ak máte svoje overené recepty ako sa vší zbaviť neváhajte mi napísať email na info@tozvladnem.sk, podeľte sa a možno poradíte aj iným rodičom, ktorí nevedia ako na tieto malé potvorky.

Previous
Previous

Leto a dehydratácia: Boj so smädom, ktorý sa nevyplatí podceniť

Next
Next

10 častých ochorení, ktoré si deti nosia zo školy