10 častých ochorení, ktoré si deti nosia zo školy

Jeseň. Krásne obdobie plné farieb, svetrov a šarkanov. No okrem toho aj soplíkov, kašlu a... vynútených OČR. Je to najobávanejšie obdobie rodičov v roku. A je to pochopiteľné, veď okrem bežných chorôb si deti prinesú domov aj také, s ktorými ste až tak nerátali.


Ktoré to sú, ako im predchádzať a ako liečiť?

Spísala som pre vás niekoľko užitočných informácií o 10 bežných chorobách v školskom (i škôlkarskom) veku. Na niektoré z nich sa môžete pripraviť, rozpoznať symptómy a vedieť na ne reagovať.


1. Prechladnutie

Dieťa si kýchne. Raz, dvakrát, 15-krát za deň. A už viete, že ste si domov priniesli nových obyvateľov - vírusy. Asi vás prekvapím, ale na prechladnutie neexistuje žiadny liek. Liečiť sa dajú len príznaky prechladnutia, a to voľnopredajnými liekmi podľa toho, či ide "len" o upchatý nos, alebo aj bolesť hlavy, svalov, horúčku, ... Pokiaľ je prechladnutie v začiatočnom štádiu, siahnuť môžete aj po bylinkových čajoch, himalajskej soli (kloktaním, naparovaním, konvičkovaním) či cesnaku s medom. Tieto prírodné tipy slúžia samozrejme aj ako prevencia ;)

Pozor! Deťom ani tínedžerom nedávajte aspirín/acylpyrín. Jeho podávanie súvisí so zriedkavým, ale závažným ochorením nazývaným Reyov syndróm (poškodenie pečene i mozgu).

2. Žalúdočná chrípka - gastroenteritída

Ak ste si mysleli, že hnačka a vracanie patria len k letným virózam, musím vás sklamať. Žalúdočná chrípka (gastroenteritída) je spôsobená vírusom a môže sa rýchlo šíriť bez ohľadu na to, aké je ročné obdobie. Spôsobená môže byť nedostatočnou hygienou rúk po veľkej potrebe alebo manipulácii s plienkou.

Väčšina prípadov gastroenteritídy našťastie prejde po niekoľkých dňoch. Základom je dopĺňanie tekutín po lyžičkách a veľa odpočinku. Ak príznaky pretrvávajú dlhší čas, mali by ste sa porozprávať so svojím lekárom.

3. Streptokok v krku

"Maminka, bolí ma hrdielko!" Môže ísť o bežnú bolesť hrdla, alebo aj streptokoka. Baktérie streptokoku môžu spôsobiť angínu, reumatické horúčky, streptokokovú pneumóniu, šarlach, zápalu stredného ucha, zápal pľúc, zápal obličiek, ... Nie, nechcem vás strašiť. Je to len malé upozornenie, ak bolesť hrdla pretrváva alebo spôsobuje jednu z vyššie spomínaných chorôb.

Príznakmi sú bolesť hrdla, opuchnuté mandle, horúčka a bolesť žalúdka. Streptokoka je potrebné liečiť antibiotikami na predpis, ale pozor! Až po tom, čo bola diagnóza potvrdená testom na streptokoka.

4. Choroba ruka-noha-ústa

Choroba ruka-noha-ústa môže postihnúť dospelých a deti všetkých vekových skupín, ale najvyššie riziko, že sa ňou nakazia, sú deti mladšie ako päť rokov. Toto vysoko infekčné ochorenie sa vyznačuje horúčkou, bolesťami hrdla, vredmi v ústach a jazyku, pľuzgiermi alebo vyrážkou na rukách, nohách a ústach. Infikovaní tiež pociťujú letargiu a stratu chuti do jedla.

Vzhľadom na to, ako nákazlivá táto choroba je, infikovaná osoba by mala byť izolovaná, aby sa zabránilo šíreniu v celej rodine.

Ako pomôcť dieťaťu, ak sa choroba potvrdí?

Chce to veľa odpočinku, hydratáciu a úľavu od bolesti. Deti často dobre reagujú na nanuky alebo ľadové nápoje, ktoré môžu zmierniť bolesť a zároveň poskytnúť hydratáciu. Ak dôjde k dehydratácii, môže byť potrebná hospitalizácia na podanie infúzií priamo do žily. Vyhnúť sa dotyku s dieťaťom sa vám asi nepodarí, preto je dôležité dôkladne a často si umývať ruky.

5. Ružové oko-konjunktivitída

Odborný termín pre ružové oko je konjunktivitída. Symptómy zahŕňajú začervenanie očí, výtok, svrbenie a opuch, pocit piesku v očiach. Príčiny sa líšia, ale nákazlivá konjunktivitída je spôsobená buď baktériou, alebo vírusom. Liečba môže zahŕňať antibiotiká vo forme masti alebo očných kvapiek. Viem, že u detí je to ťažké, ale skúste obmedziť dotýkanie sa alebo šúchanie očí prstami.

6. Vši

Pri slovíčku "vši" stoja zrejme všetkým rodičom vlasy dupkom. Tieto drobné parazity sa dostanú do vlasov, živia sa krvou z pokožky hlavy a kladú vajíčka (hnidy) na vlasové stonky. Vši sú veľmi nákazlivé, ale nie životu nebezpečné.

Prejavujú sa extrémnym svrbením na hlave, z čoho vznikajú až malé hrbolčeky alebo vredy na pokožke hlavy. Liečba vší zahŕňa špeciálne voľnopredajné šampóny, vlasové kúry a pleťové vody, ktoré tieto malé potvory zabíjajú. Spomínané hnidy je možné odstrániť pomocou špeciálneho hrebeňa s jemnými zubami.

Nezabúdajte ani na dekontamináciu oblečenia a posteľnej bielizne. Poradiť by si s tým ľahko mala vaša práčka zapnutá na najvyššej teplote s následným vyžehlením.

7. Ovčie kiahne

A pri svrbení ešte zostaneme... Ovčie kiahne spôsobujú červenú, svrbivú, pľuzgierovú vyrážku po celom tele. Medzi ďalšie príznaky patrí horúčka, bolesť hrdla, bolesť hlavy, strata chuti do jedla a bolesti tela. Aj tu platí, že žiadne lieky chorobu nevyliečia, ale môžu zmierniť príznaky, aby sa vaše dieťa cítilo aspoň trošku pohodlnejšie.

Môže pomôcť starý známy kúpeľ s ovsenými vločkami alebo aj krémy odporúčané lekármi. Lieky s paracetamolom alebo ibuprofenom zas poslúžia na zmiernenie horúčky u detí a bolesti hlavy.

8. Chrípka

Chrípka je ochorenie spôsobené vírusom, ktorý sa ľahko šíri kašľom a kýchaním do vzduchu. Symptómy zahŕňajú horúčku, bolesti tela, zimnicu, bolesť hrdla, únavu a stratu chuti do jedla.

Najčastejšie stačí liečba symptómov v domácom prostredí pomocou liekov, odpočinku a tekutín. Ak sú príznaky chrípky dlhotrvajúce, alebo má dieťa stavy, ktoré sa vám nezdajú, poraďte sa s lekárom.

9. Laryngitída

Štekavý kašeľ, ktorý vystraší rodičov a častokrát skončia s dieťaťom až na pohotovosti.

Laryngitída je ochorenie hrtana spôsobené rôznymi vírusmi. Hrtan je zapálený a opuchnutý. Vírusy, ktoré ju spôsobujú, sa šíria rovnakým spôsobom ako bežná nádcha, t.j. dotykom alebo kontaktom vo vzduchu.

Laryngitída zvyčajne prichádza náhle a zhoršuje sa počas prvých 3 dní.

Prejavuje sa chrapľavým hlasom (alebo jeho stratou) a dráždivým štekavým kašľom, ktorý neprestáva. Deti môžu mať zvýšenú teplotu až horúčku, trpia nechutenstvom, odmietajú piť, môžu mať ťažkosti s dýchaním (zriedkavé), pri nádychu dieťa sipí alebo vydáva až pískacie zvuky.

Pozor na zaťahovanie dýchacích svalov na hrudníku - to je už vážnejší stav a vyžaduje lekársku starostlivosť. Laryngitída je často spojená s inými ochoreniami, ako je prechladnutie a chrípka, takže dieťa môže mať aj iné ako spomínané príznaky.

Aká je prvá pomoc?

Udržujte dieťatko v pokoji, plač a krik môže zhoršovať opuch na hrtane. Pomôcť môže studený vzduch z chladničky alebo z otvoreného okna, nezabudnite ale dieťa do niečoho "zababušiť". Ak malo vaše dieťatko laryngitický záchvat už v minulosti a máte kortikoidné lieky, podajte mu ich. Určite dieťaťu nepodávajte lieky na kašeľ. Ak by sa stav zhoršoval, určite vyhľadajte odbornú pomoc.

10. Mononukleóza

Niekedy nazývaná aj ako "choroba z bozkávania", ktorá sa šíri kontaktom so slinami. Spôsobuje ju vírus Epstein-Barr a je vysoko nákazlivý. Skočiť na hostiteľa môže bozkávaním, kašľom, kýchaním alebo iným kontaktom so slinami.

Príznaky sú podobné príznakom chrípky, ale v niektorých prípadoch môžu pretrvávať dlhšie. Patrí k nim únava, bolesť hrdla, horúčka a bolesti svalov.

Domáca liečba by mala zahŕňať veľa odpočinku. Liek môže byť predpísaný alebo odporúčaný na liečbu horúčky a bolesti. Vírus Epstein-Barr oslabuje imunitný systém, takže ľudia s mononukleózou môžu byť náchylnejší na iné choroby na zozname.

Verím, že som vás týmto článkom príliš nevystrašila a neplánujete deti zavrieť na dve zámky :) No je dôležité vedieť choroby a ich príznaky rozpoznať a správne reagovať. Aj to je prvá pomoc, ktorú by mal ovládať každý rodič.

Previous
Previous

Strašiak menom VŠI: Ako sa im vyhnúť a ako ich liečiť?

Next
Next

8 nechutností, ktoré robia naše deti