Kedy soplík u detí znamená vážnejší problém?

Nádchu u detí spôsobuje zápal nosovej sliznice. O tomto nepríjemnom ochorení a radách, ako ho zmierniť, sme si hovorili v našom poslednom článku.

Aj keď nádcha spôsobuje 90% príčin detských soplíkov, nie vždy je jediná. Za nimi občas stojí nečakaná vec, a to doslovne. Vec, či skôr predmet, ktorý nemá v nose detí čo hľadať. A predsa...

Aké sú najčastejšie prejavy cudzieho telesa v nose detí?

"Netuším, kedy to Jurko urobil. Takto šikovne zaparkovať koliesko od autíčka práve v nose!", priznáva sa kamarátka.

Na toto sa pripravte. Ani vy nebudete pravdepodobne tušiť, kedy a ako sa to stane. Hoci vysvetľujete dieťaťu, čo sa robiť nemá a čo je nebezpečné, deti majú svoj rozum. Niekedy len sekundy stačia na to, aby hra skončila prieskumom nosovej dierky. Často sa tak stáva aj u detí, ktoré ešte nevedia rozprávať a vysvetliť nám, čo sa im stalo.

Najčastejšie si môžeme všimnúť, že dieťa si pričasto chytá nos, ktorý ho svrbí. Prípadne sa sťažuje, že ho nos bolí. Ako ďalší sprievodný jav "votrelca" v detskom nose je práve soplík. Väčšinou má žltkastú farbu s prímesou krvi a môže aj zapáchať. Nápadné môže byť aj to, že soplík tečie len z jednej nosovej dierky.

Čo robiť, ak máte podozrenie na cudzí predmet v nose dieťaťa?

Prvá pomoc dieťaťu s podozrením na predmet v nose:
1. zachovajte pokoj a neprenášajte svoje rozrušenie a strach na dieťa

2. predmet sa nepokúšajte vybrať sami, vo väčšine prípadov ho zatlačíte ešte hlbšie

3. pokúste sa dieťa prinútiť, aby sa vysmrkalo. Ak ste zvyknutí používať odsávačku na hlieny, môžete ju skúsiť použiť aj teraz.

4. navštívte pediatra

So soplíkom k lekárovi? Áno!

Nádchu už malo vaše dieťa toľkokrát, že vás v prvých chvíľach ani nenapadne navštíviť pediatra. Ak však nádcha bez teploty pretrváva, dieťa je mrzuté a stále si chytá noštek, pravdepodobne zmeníte názor.

Cudzie teleso deťom bezpečne z nosa vyberie ORL lekár (nosné, ušné, krčné). Čakajte slzy, ale zase žiadne drámy, doktor si s tým rýchlo poradí.

Ako sa pripraviť na nečakané situácie?

Aj ten najviac zodpovedný rodič, starý rodič, opatrovateľka či učiteľka sa občas nevyhne nepríjemnej situácii súvisiacej so zdravím dieťaťa. Nečakajte nepripravení a naučte sa reagovať s chladnou hlavou, rýchlo a správne. Na našom kurze prvej pomoci si povieme aj to, ako správne riešiť cudzí predmet v uchu či oku dieťaťa. A ak vás zaujíma, ako reagovať, keď dieťa prehltne predmet, ktorým sa začne dusiť, objednajte si zimný online kurz prvej pomoci.

Previous
Previous

Ako počas Vianoc neskončiť na pohotovosti

Next
Next

10 rád, ako sa účinne zbaviť nádchy