Ako počas Vianoc neskončiť na pohotovosti

Počas Vianoc nikto nechce skončiť v čakárni na pohotovosti a každý rád vymení paniku pri úraze za rozvážnosť a rýchlu reakciu. Pozrite si náš návod na osvedčené postupy pri najčastejších nehodách počas Vianoc, ktoré vám pomôžu zachovať rodinnú pohodičku.

Moja každoročná modlitba počas Vianoc sa nesie v duchu "len aby sme nemuseli bežať s deťmi či starkými na pohotovosť". Toľko úrazových nástrah, koľko číha na nás cez vianočné sviatky, sa len tak nevidí. A potom že Vianoce sú sviatky pokoja 😊

Popáleniny

Tento druh úrazu poznajú najviac gazdinky, špeciálne vianočné cukrárky. Horúci plech neraz skoro vypadol z ruky aj mne, keď som omylom oprela kožu na rozpálený kov.

Pobavil ma tiež príbeh, v ktorom kamarátka pri zapaľovaní sviečky podpálila starkým betlehem. Tam síce k popálenine nedošlo, ale manipulácia s ohňom k Vianociam jednoducho patrí, sviečky horia takmer v každej domácnosti nielen počas nich.

Ako poskytnúť prvú pomoc pri popálenine?

  • Prerušte kontakt so zdrojom popálenia. Jasné, veď kto by dobrovoľne strkal ruku do ohňa.

  • Ak sa vám podarilo popáliť sa cez odev, nikdy nestrhávajte priškvarenú látku z kože!

  • Popálené miesto čo najviac chlaďte, najlepšie pod studenou tečúcou vodou. Pokojne si sadnite k vodovodu na stoličku, 20 minút chladenia rane z popálenia prospeje. A čo tak nádoba s ľadovou vodou pre vaše boľačku na gauč k vianočnej rozprávke?

  • Popáleninu prekryte sterilným obväzom.

Kedy volať záchranku? Keď je popálenina naozaj rozsiahla alebo ranený upadá do kómy. Najčastejšie sa tak deje pri popáleninách pyrotechnikou.

Rezné rany

Porezať sa nožom, ktorý hlava rodiny tak dokonale nabrúsila, je ako šľahnutie bičom. Rýchle, prekvapujúce a pálivé. Moje dieťa sa raz pozeralo na rozbitej vianočnej ozdobe a črepy z rozbitého pohára sú tiež častými nepriateľmi detí aj dospelých.

Patríte k tým, ktorí nemôžu krv ani vidieť? Potom máte v prípade neúmyselného porezania seba alebo niekoho iného dve možnosti. Ošetrovať bude niekto iný alebo sa na ranu snažte čo najmenej pozerať.

Malú reznú ranu ošetríte pomerne jednoducho. Stačí ranu zatlačiť a prelepiť náplasťou. Rana sa zahojí len v suchu, preto náplasť pravidelne vymieňajte. Nechcete predsa, aby ste skončili s mokvajúcim prstom s nábehom na hnisavý zápal.

Porezali ste sa hlbšie a rana krváca trochu viac? Nepanikárte, ranu zatlačte silnejšie a tentokrát poriadne obviažte sterilným obväzom. Pevne si ranu zviažte, ale nezastavte si pri tom prietok krvi 😊

Kedy sa pohotovosti nevyhnete? Keď je rana doširoka otvorená a silno bez prestávky krváca. Tu už bude pravdepodobne potrebné ranu zašiť lekárom.

Kosť v krku

Môjho kamaráta strach z rybacej kosti v krku sprevádza celý život. Rybu dojedá vždy studenú, lebo opatrnosti vraj nie je nikdy dosť. A to nemusia byť ani Vianoce!

Ako poznáte, že vám skončila kosť z ryby v krku? Najčastejšie sa takáto nepríjemnosť prejaví

- zhoršeným prehĺtaním
- zvýšeným vylučovaním slín
- pocitom šteklenia v krku
- nutkaním na kašeľ
- silnou bolesťou v mieste zapichnutia kosti
- bolesťou na hrudi
- vypľúvaním krvi

Prevenciou je pomalé jedenie ryby, starkých vybavte okuliarmi. Vianočnú večeru nepodávajte len pri svetle sviečok, romantika bokom.

Ak je kosť v krku na dosah a viditeľná, môžete sa ju pokúsiť vybrať. Ak to nie je možné, staré múdrosti radia zjesť kúsok chleba, varený zemiak alebo vypiť pohár mlieka.

V prípade, že sa kosť uvoľní, nemajte strach, že bude ďalej ohrozovať vaše črevá. Žalúdočné šťavy si s ňou poradia a kosť z ryby rozložia.

Kedy za lekárom? Ak stále cítite niektorý z príznakov, že máte kosť v hrdle a nič z mojich rád nezaberá, obráťte sa na doktora. ORL špecialista si s ňou poradí.

Opica pod vianočným stromčekom

Nie taká ozajstná, samozrejme. Hovorím o tej, ktorú so sebou prináša nekončiaci prameň vianočného punču alebo vaječného likéra.

Bolesť hlavy je jeden z najčastejších znakov poriadnej vianočnej opice. Že sa blíži, spoznáte tak, že sršíte aktivitou, nemáte problém vtipne komunikovať ani so svokrou, ste uvoľnení a cítite sa šťastne ako sa na vydarené Vianoce patrí.

Že ste to s vaječným likérom prehnali vám bude jasné, keď vaše telo fyzicky nezvláda koordináciu pohybov, cítite sa unavene až malátne, točí sa vám hlava a zrak či sluch vám neslúži ako zvyčajne. A reči, ktorým už nikto nerozumie, lebo sa skôr podobajú na bľabotanie, už začínajú pomaly otravovať. Ešte že si ich nebudete na druhý deň pamätať!

Ako pomôcť človeku, ak to s alkoholom naozaj preženie?

Dôležité je, aby bol pri vedomí. Ak opitý človek pri vedomí nie je, nikdy nevyvolávajte u neho zvracanie, pretože by sa mohol udusiť. Uložte nášho pacienta na bok do stabilizovanej polohy, hlavu nakloňte do mierneho záklonu a podložte ju jeho rukou. 

Nešťastníka neustále kontrolujte, sústreďte sa hlavne na jeho dýchanie. Ak mu podávate vodu, tak len po lyžičkách. Ponúkať opitému človeku kávu je nesprávne, tú si spolu vychutnáte inokedy. Káva v tejto situácii naozaj nepomáha, naopak, telo nešťastníka dehydratuje.

Kedy volať záchranku? Ak sa vám zdá, že dochádza k zástave dýchania, alebo k nej dokonca došlo. Tu je samozrejme potrebné začať urýchlene resuscitovať.

Tento výber najčastejších vianočných úrazov je len malá ukážka toho, ako je vaša rýchla reakcia dôležitá. Určite by ste nechceli nechať vás a vašich blízkych zbytočne trpieť. Alebo utekať na pohotovosť s každou maličkosťou.


Prázdniny sú najčastejším obdobím nešťastných náhod, ktoré končia úrazmi. Nenechajte sa prekvapiť huncúctvom vašich detí a naučte sa byť pomocníkom pre všetkých vašich blízkych. Zabráňte vážnym situáciám a buďte oporou vašim deťom či rodičom.






Na kurze ZIMNÉ PRÁZDNINY S RODINOU BEZPEČNE vás naučíme, ako reagovať na najčastejšie úrazy na svahoch aj mimo nich. 

Nehody doma či vonku nemusia vždy končiť tragicky a vaša správne vyskladaná lekárnička môže pomôcť v každej situácii. 

4 - týždňový online kurz doplnený o telefonické poradenstvo certifikovanej školiteľky prvej pomoci je skvelý darček pre celú rodinu!

Previous
Previous

10 odporúčaní, ako udržať svoju rodinu v bezpečí

Next
Next

Kedy soplík u detí znamená vážnejší problém?