10 rád, ako sa účinne zbaviť nádchy

Nádcha potrápi deti aj dospelých. Je to snáď najčastejší zápal v našom tele, zápal nosovej sliznice. Hlavné príznaky nádchy sú upchatý nos, kýchanie, vodnatý alebo hnisavý hlien, pálenie a svrbenie nosovej sliznice. Nádcha zhorší dýchanie a často ju sprevádza kašeľ. Nachladnutie unavuje, bolí z neho hlava a je veľmi otravné. Pozrite sa na osvedčené tipy, ako sa zbaviť nádchy čo najrýchlejšie.

Naparenie

Máš nádchu? Napar si nohy. Táto rada je veľmi známa v mnohých domácnostiach. Ako na to?

Ponorte nohy do kúpeľa s horúcou vodou. Kúpeľ na nohy bude mať proti nádche väčší efekt, ak do horúcej vody pridáte soľ. A soľou nešetrite.

Do horúcej vody potom ponorte aj vaše ruky, a to až po lakte. Takto vydržte najmenej 10 minút. Na nohy si po kúpeli navlečte teplé ponožky a oblečte si niečo s dlhým rukávom.

Inhalácia prírodných éterických olejov

Upchatý nos pomôže uvoľniť inhalácia horúcej vody, do ktorej sme pridali pár kvapiek éterického oleja. Vhodný je olej z borovice, eukalyptu, tea tree alebo mäty.

Správna inhalácia horúceho roztoku vyzerá tak, že si hlavu prikryjete uterákom a vdychuje roztok aspoň po dobu 10 minút. Hlboký nádych ústami, výdych nosom.

Výplach slaným roztokom

Naplňte kanvičku na preplachovanie nosa pol litrom príjemne teplej vody, do ktorej ste pridali zarovnanú polievkovú lyžicu soli.

Skloňte sa nad umývadlo a kanvičku s roztokom priložte k jednej nosovej dierke. Nakloňte hlavu na stranu tak, aby mohla slaná voda voľne vytekať z druhej nosovej dierky. Počas procedúry dýchajte mierne otvorenými ústami, nepregĺgajte a sústreďte sa. V polovici procedúry sa šetrne vysmrkajte. Všetko zopakujte pri druhej nosovej dierke. Potom sa opäť vysmrkajte.

Aj keď táto procedúra nie je veľmi príjemná a vyžaduje trochu nácviku, nenechajte sa odradiť. Nechcete predsa stráviť týždeň s bolesťami hlavy z upchatého nosa.

Smrkanie

Bez smrkania neuvoľníte z nosa hlien. Ako správne smrkať?

V žiadnom prípade nesmrkajte nasilu a s čo najväčšou silou. Môžete si pri tom poškodiť jemné cievky v nose. Smrkajte jemne a citlivo, každú dierku čistite zvlášť. Papierovú vreckovku po každom vysmrkaní vyhoďte a umyte si ruky.

Hydratáciou proti nádche

Zavodnenie alebo hydratácia nášho tela pomáha skracovať čas, počas ktorého nás trápi nádcha. Na pár dní sa vyhnite dehydratujúcim nápojom ako sú káva a alkohol.

Ak nemáte horúčku, pite nápoje horúce. Lepšie tak uvoľníte upchatý nos. Voda, bylinkové čaje, horúca polievka - konzumácia týchto tekutín opäť nastolí rovnováhu v tele.

Odporúčaná bylinková čajová zmes: harmanček, bez čierny, mäta pieporná, lipa - všetky bylinky po 30 gramoch, na šálku vody 1 lyžica medu. Tento účinný bylinkový nápoj proti nádche a prechladnutiu pite 3-4krát denne po 1 šálke.

Chilli proti nádche

Kapsaicín obsiahnutý v chilli papričkách je skvelým pomocníkom na uvoľnenie nádchy. V súčasnosti vedci dokonca testujú prípravky a nosné spreje, ktoré by bolo možné použiť priamo na nosovú sliznicu počas nádchy.

My máme pre vás bezpečný a účinný spôsob, ako pozitívne vlastnosti chilli využiť v boji s nádchou. Pridajte malú lyžičku chilli do horúceho slepačieho vývaru a ten vypite. Nádcha sa spustí tak rýchlo, že nebudete stačiť smrkať. Podobný účinok má čerstvý chren či cesnak.

Pestujte nádchovník

Rastlina s názvom nádchovník je už v domácnostiach veľmi známa. Ak ste o nej a jej účinkoch pri boji s nádchou ešte nepočuli, určite si ju zabezpečte. Nádchovník, čiže mexický eukalyptus, sa ľahko rozmnožuje a pestuje sa ako izbový kvet.

Kedykoľvek pôjdete okolo, odtrhnite si jeden list a rozdrvte ho v prstoch. Vôňu jeho silíc inhalujte. Pripraviť si môžete aj bylinkový čaj. 2-3 lístky nádchovníka zalejte vriacou vodou a po 3 minútach lúhovania čerstvý nápoj vypite.

Vitamíny a minerály

Ktoré z nich sú vhodné proti nádche? Kyslá kapusta dodá vitamín C a posilní tak vašu oslabenú imunitu. K nemu pridajte horčík a zinok. Horčík pomáha rozširovať krvné cievy a zinok zlepšuje stav hlienových vačkov na sliznici a zvyšuje imunitu.

Kvapky, spreje a mastičky z lekárne

Z voľnopredajných liekov použite prostriedky na zníženie opuchu sliznice. K lepšiemu pocitu v nose pomôže izotonický roztok morskej vody, najlepšie obohatený o meď, ktorý má antibakteriálny účinok.

Pri bolestiach hlavy sprevádzajúcich zápal vedľajších dutín môžete použiť prostriedky s obsahom paracetamolu alebo fenylefrínu. Pozor, kvapky do nosa užívajte maximálne po dobu určenú na príbalovom letáku, zvyčajne 5 dní. V opačnom prípade vám hrozí návyk (takzvaný sanorinizmus)!

Odporúčania na zmiernenie nádchy

Pozor na suchý vzduch

Počas prechladnutia a nádchy je vhodné používať odparovače, čističky vzduchu a čokoľvek, čo pomôže zvlhčiť suchý vzduch v domácnosti. Zvlhčovač vzduchu či difuzér s prírodnými vonnými olejmi je vždy správna voľba. Postarajú sa o to, aby nosná sliznica bola čo najmenej vysušená, pomôžu uvoľniť dýchacie cesty a pocit upchatého nosa.

Starostlivosť o okolie nosa

Červené a zapálené okolie nosných dierok počas dlhotrvajúcej nádchy všetci dobre poznáme. Je to nepríjemné, koža v okolí nosa je precitlivená. Pri každom smrkaní sú tieto miesta navyše bolestivé.

Nečakajte na odreniny a chrasty. Hneď, ako začnete posmrkávať, potierajte si kožu zvláčňujúcim hydratačným krémom. Na hojenie podráždenej pokožky sa dobre hodia mastičky, ktoré sú určené na detskú pokožku.

Noste čiapku

Patríte medzi ľudí, ktorí nenosia čiapky vôbec alebo ich naopak milujú aj ako módny doplnok? Ak patríte k ich odporcom, spravte pre svoje zdravie výnimku a nájdite si aspoň jednu obľúbenú čiapku. Udržanie hlavy v teple vás môže ochrániť aj pred vážnejšími komplikáciami, ktoré nádcha občas so sebou prináša. Tými sú najčastejšie zápal stredného ucha alebo zápal dutín.

Je to alergia alebo prechladnutie?

Za spustenie nádchy niekedy môžu alergény. Jedná sa väčšinou o vodovú nádchu a je to sezónna záležitosť.

V zimných mesiacoch sa najčastejšie prejaví chladová alergia. Sledujte, v akom období roka sa u vás nádcha prejaví a čo ju sprevádza. Ak máte podozrenie na nejaký druh alergie, vyhľadajte lekára. V takom prípade sú potrebné špeciálne lieky, antihistaminiká. Poraďte sa o nich s lekárom alebo lekárnikom.

Prečo je dôležité liečiť nádchu?

Prečo je dôležité, aby sme sa počas nádchy a prechladnutia riadili týmito odporúčaniami? Vodnatá nádcha sa totiž môže občas zmeniť na husté hlieny žltkastej farby. Ak začnete pociťovať neznesiteľnú bolesť hlavy a máte horúčku, budete potrebovať účinnejšie lieky. Pri nádche môže totiž dôjsť k prenosu bakteriálnej infekcie do vedľajších nosných dutín. Infekcia sa môže z nosohltana preniesť Eustachovou trubicou do stredného ucha a spôsobiť bolestivý zápal stredného ucha.

Našli ste rady, o ktorých ste netušili? Dávajú vám zmysel? Zdieľajte náš článok medzi priateľov a známych a pomôžte aj im prežiť blížiace sa chladné dni v čo najlepšej pohode.

Nechcete s každou maličkosťou bežať k lekárovi?Chcete včas poznať varovné signály vášho tela?

Prihláste sa na odber nášho newslettra!

Pravidelné rady kvalifikovanej zdravotnej sestry a certifikovanej inštruktorky prvej pomoci majte po ruke vo vašej emailovej schránke.

Previous
Previous

Kedy soplík u detí znamená vážnejší problém?

Next
Next

Ako správne reagovať na febrilné kŕče detí?