Najčastejšie poranenia u detí. Kedy treba vyhľadať lekára?

Úrazy detí sú veľkým strašiakom každého rodiča. Keďže sú deti aktívne, niekedy až priveľmi, stáva sa, že bez nejakej tej boliestky sa nezaobídu. Prečítajte si, ako ošetriť bežné poranenia ako škrabance, modriny a rezné rany a kedy je potrebné volať lekára?

Deti vedia byť v neustálom pohybe. Stále niekam bežia, lezú po zemi, skáču cez prekážky. A samozrejme padajú.

Najčastejšie to "schytajú" práve ruky, lakte a kolená. Menšie zranenia viete ľahko ošetriť aj doma.

Sú však aj situácie, kedy si takéto poranenia pýtajú odborné oko lekára

Rezné rany a odreniny

V prípade rezných rán a škrabancov opláchnite oblasť pod tečúcou vodou, kým nebude čistá. Môžete použiť jemné mydlo bez chémie a prikryte obväzom. Pri modrinách zmiernite opuch ľadovým obkladom zabaleným do vlhkej handričky.

Kedy vyhľadať lekára?

Ak je rez veľký, hlboký, ak oblasť sčervenie a opuchne, alebo ak vidíte hnis, ktorý môže byť príznakom infekcie. Rovnako tak urobte, ak má vaše dieťa problémy s chôdzou, pohybom alebo mu opuch nemizne.

Triesky

Počas pobytu na čerstvom vzduchu a v prírode deti lezú kade tade, alebo dvíhajú zo zeme konáre a halúzky. A hop! Drevené triesky, tŕne a iné nečistoty sa veľmi ľahko dokážu dostať pod kožu.

Vybrať ich môžete pomocou ihly, avšak pozor, nezabudnite ju vysterilizovať v horúcej vode či liehu. Jemne prepichnite kožu a neželaného návštevníka vytiahnite čistou pinzetou. Po odstránení triesky použite dezinfekciu vhodnú na rany, aby ste zabránili infekcii.

Kedy vyhľadať lekára?

Aj tu samozrejme platí, že ak by miesto ostalo dlhšie červené alebo opuchnuté, treba kontaktovať lekára.

Vyvrtnutý členok

Keď sa chodidlo zvrtne do strany, nie je to nič príjemné. Stane sa to pri športe, ale aj pri utekaní a skákaní po schodoch. Ak sa to stane vášmu dieťaťu, bude mať naordinovaný povinný oddych.

Naneste mu na členok ľadový gelový vankúšik (nezabudnite ho zabaliť do tkaniny), pevne členok obviažte elastickým obvínadlom a držte zdvihnutý. Ak je bolesť neznesiteľná, môžu pomôcť voľnopredajné lieky proti bolesti. Správne techniky zafixovania boľavého členku sa naučíte na školeniach prvej pomoci.


Kedy vyhľadať lekára?

Navštívte lekára, ak vaše dieťa nemôže chodiť, hýbať zranenou oblasťou a miesto veľmi opuchne. Je potrebné podstúpiť röntgen, aby sa vylúčila zlomenina.

Zlomeniny

Od "obyčajného" výronu je len malý kúsok k bolestivej zlomenine. Často k nej dochádza pádom zo skateboardu, kolobežky či inom športe. A odnesú si to nielen nohy, ale aj ruky, ktorými prirodzene tlmíme pád.

Prvá pomoc pri uzavretej zlomenine je jasná. Končatinu treba ihneď zafixovať trojcípou šatkou, ktoú určite nájdete v autolekárničke. Ak nie je žiadna po ruke, vytvoriť oporu môžete aj z vlastných rúk nad a pod zlomeninou. Pokiaľ ide o zlomeninu nohy, zdravú nohu priložte k zlomenej a zviažte spolu. Pri rukách pomôže trojrohá šatka. Viete ako správne trojrohú šatku nasadiť na zlomenú končatinu?

Kedy vyhľadať lekára?

Pri otvorenej zlomenine, t.j. keď kosť trčí cez kožu, volajte 155 okamžite. Pri uzavretej zlomenine až po tom, čo končatinu zafixujete podľa návodu vyššie.

Vybité zuby

Ďalším bežným detským úrazom sú zlomené, odštiepené a vyrazené zuby. Až takmer 50% detí máva v detstve nejaký typ zubnej nehody. Najčastejšími dôvodmi sú pády, športy a áno, aj bitky. A takmer vždy to odnesú práve predné zuby.

Ak je mliečny zub úplne vyrazený, nepokúšajte sa ho umiestniť späť do ďasna.

Kedy vyhľadať lekára?

Zubára navštívte, ak je zub zlomený, uvoľnený alebo citlivý. Ak ide o vybitý trvalý zub, opláchnite ho čistou vodou, čo najrýchlejšie vložte späť do ďasna a utekajte k zubárovi. Zub tak môžete ešte zachrániť.

Otras mozgu

Či šport, šantenie alebo "len" zakopnutie, deti padajú často. A končiť to môže aj pádom na hlavu. Pokiaľ je hlava jemne poranená, miesto ošetríte dezinfekciou a náplasťou. Kľúčové v danej chvíli je dieťa sledovať aspoň 24 hodín od úrazu. Príznaky otrasu mozgu sa zvyčajne objavia okamžite, no nie je to pravidlo. Niektoré môžete pozorovať ako po 6 hodinách po úraze. Naučte sa správne vyhodnotiť všetky príznaky.

Kedy vyhľadať lekára?

Okamžite zavolajte rýchlu pomoc, ak vaše dieťa stratí vedomie, vyzerá omámene alebo sa sťažuje na rozmazané videnie či bolesť hlavy, ktorá nemizne.

Boľavý lakeť

Kto ešte nekrútil svoje dieťa dokola držiac ho za vystreté ruky, nech zdvihne ruku hore. Táto nevinná zábavka môže skončiť aj vytiahnutým lakťom. Tento jav je bežný predovšetkým u predškolákov, pretože ich kosti a svaly sa stále vyvíjajú.

Kedy vyhľadať lekára?

Ak si všimnete, že vaše dieťa nehybne drží ruku a nepoužíva ju. Lekár lakeť skontroluje a poprípade odborne napraví.

Severova choroba

Máte doma aktívneho športovca vo veku od 9 do 13 rokov? Možno vám názov Severova choroba nič nehovorí, ale zažiť si ju vaše deti už mohli. Ide o zápal rastovej platničky v päte, ktorá spôsobuje bolesť nielen pri pohybe. Vo väčšine prípadov bolesť zmizne s odpočinkom, ľadom a strečingom. Dobrá správa je, že keď rastová platnička dozreje (zvyčajne v čase, keď má vaše dieťa 13 rokov), tento stav zmizne.

Kedy vyhľadať lekára?

Ak sa bolesť v päte opaku pravidelne, dajte na rady odborníka. Okrem správnych cvičení či odporúčaní fyzioterapie vám môže pomôcť aj s výberom vhodnej obuvi pre vášho malého športovca.

Niekedy stačí malá sekundová nepozornosť a úraz je na svete. Nedá sa ani mať deti na očiach 24 hodín denne.

Keď sa im už ale aktívne venujete, odložte mobil bokom a počas hry, športu alebo pobytu na ihrisku im venujte plnú pozornosť.

Pomôcť môže aj odstránenie prekážok alebo nebezpečných predmetov z ich dosahu.

Nezabúdajte, prevencia je základ!

Všetko sa naučíte na školeniach prvej pomoci,

ale mnohé i v online kurzoch prvej pomoci.

Andrea, certifikovaná inštruktorka 1. pomoci

Previous
Previous

Ako sa vyhnúť 6 najčastejším letným úrazom

Next
Next

10 odporúčaní, ako udržať svoju rodinu v bezpečí