10 odporúčaní, ako udržať svoju rodinu v bezpečí

Každý sa snaží chrániť svoju rodinu pred nebezpečenstvom a úrazmi. Bezpečnosť a zdravie rodiny stoja na najvyššej priečke hodnôt. Ako vytvoriť bezpečný domov pre vašu rodinu? A ako správne vyzerá bezpečnosť mimo neho? Prinášame základné rady, ktoré vám pomôžu udržať svojich blízkych v zdraví a bezpečí.

1. Používate detské sedačky správne?

Používanie detskej bezpečnostnej sedačky v aute môže znížiť riziko smrteľného zranenia o približne 70 percent u detí mladších ako 1 rok.

Máte ju umiestnenú a pripevnenú v aute správne? Až 80% z rodičov nepoužíva detskú autosedačku tak, ako je odporúčané! To je strašidelne vysoké číslo, nemyslíte? V každom návode nájdete od výrobcu presné inštrukcie, ako autosedačku správne na sedadle umiestniť a aj to, ako dieťa bezpečne pripútať. Stojí za zdravie a život vašich drobcov tieto návody čítať a riadiť sa nimi. Ak vaše dieťa sedí na sedadle spolujazdca, nezabudnite vypnúť airbag.

2. Alkohol za volant nepatrí

Približne 40% úmrtí pri dopravných nehodách spôsobuje pitie alkoholu. Ak už sa alkoholu nevyhnete, požiadajte o šoférovanie inú osobu. Alebo využite taxislužbu.

Veľmi nezodpovedné je aj to, keď šofér s alkoholom v krvi vezie vo svojom aute ďalšie osoby. Alkoholom podgurážené osoby majú zníženú mieru kritického myslenia, aby vedeli správne vyhodnotiť nebezpečnosť situácie. Preto ak ste svedkom, ako človek po konzumácii alkoholu sadá za volant, stojí za to odhovoriť ho od tejto život ohrozujúcej nerozvážnosti.

3. Hlava pri športe musí byť v bezpečí

Pri jazde na bicykli, aj keď len po vašej dedine, si vždy nasaďte prilbu. Hlavu je dôležité chrániť aj pri športe ako napríklad hokej či lyžovanie. A je úplne jedno, že hokej hráte len na zamrznutom jazere s hŕstkou kamarátov. Vážny úraz hlavy spôsobí nielen pád na ľade, ale aj zásah rýchlym pukom.

Poranenie hlavy často vedie k nezvratnému poškodeniu mozgu. Prilba zníži riziko poranenia hlavy až o 85 %! To rozhodne stojí za to, aby ste sa vyhli trvalým následkom, vďaka ktorým športovať už nikdy nebudete. Nemyslíte?

4. Nepodceňujte následky pádov

Verili by ste, že viac ako 50 % všetkých pádov sa stáva v domácnosti? Väčšinou sú to starší ľudia vo veku 65 rokov a viac. Tieto pády majú často smrteľné následky.

Deti sa pri páde zrania takmer rovnako ako seniori. Preto je dôležitá prevencia pre pádmi.

Prvé kroky detí sprevádzajú časté zakopnutia. Uľahčite deťom ich prvé pokusy o samostatnosť. Napríklad tak, že odložíte z podlahy behúne a drobné hračky. Nezabudnite umiestniť ochranné zábradlie na obe strany schodov, aby sa po nich nerozbehlo vaše dieťatko samé. Voľný prístup by deti nemali mať ani na balkón. Zábava vo vani sa neskončí úrazom, ak používate protišmykové podložky. Nikdy nenechávajte dieťa samé na prebaľovacom pulte a bezpečnostné popruhy na vysokých jedálenských stoličkách a kočíkoch tiež nie sú len na parádu.

Pre vašich starkých namontujte v kúpeľni záchytné tyče vedľa toalety a vo vani alebo sprche. Určite sa potešia.

5. Bezpečný pohľad z okna

Pohľad z okna láka deti už od malička. Zvedavosť ich poháňa sledovať svet vonku spoza skla. Počas letných mesiacov myslite pri otvorených oknách na to, že sieťky proti hmyzu nie sú dostatočnou ochranou proti vypadnutiu dieťaťa z okna.

Vybavte okná v domácnosti chráničmi, ktoré umožnia ich otvorenie len na pár centimetrov. V prípade požiaru alebo iného nebezpečenstva sa naučte chrániče ľahko a rýchlo uvoľniť.

6. Otravy nielen z potravy

Otrava je častou príčinou úmrtí v domácnosti. Neúmyselne môžete otráviť seba či vaše deti najmä liekmi, jedovatými izbovými rastlinami, čistiacimi prostriedkami a pesticídmi.

Máte svoje lieky zamknuté pred zvedavými detskými prstami? Čistiace prostriedky tiež patria do skriniek s bezpečnostnými uzávermi alebo mimo dosah detí. Dnes už mnohé z nich pekne voňajú a malí ochutnávači netušia, že sa práve napili nebezpečnej látky.

Ozaj, vedeli by ste, na koho sa obrátiť v prípade podozrenia na otravu? Prvú pomoc poskytuje toxikologické centrum. Nepretržitá 24-hodinová konzultačná služba pri akútnych intoxikáciách s celoslovenskou pôsobnosťou je poskytovaná na čísle +421 2 54 774 166. Viac informácií nájdete na www.ntic.sk


7. Uhryznutie zvieraťom

Pri uhryznutí cudzím zvieraťom, je vhodné kontaktovať toxikologické centrum, kde vám na základe vašich informácií a pokynov od NTIC:

Čo sa vás budú pri konzultácii pýtať?

Kto: komu sa nehoda stala, dieťaťu, dospelému, zvieraťu (vek, hmotnosť)
Čo: aká látka je príčinou otravy
Ako: akým spôsobom došlo k otrave (požitie, vdýchnutie, poliatie), ako sa postihnutý má a aké opatrenia sa doteraz vykonali
Koľko: odhadnuté množstvo pôsobiacej látky
Kedy: kedy sa nehoda stala

Pripravte si:
- celé meno osoby, ktorej sa nehoda stala
- rodné číslo
- zdravotnú poisťovňu.

Zdroj: NTIC

Prvá pomoc musí byť rýchla a efektívna. Nezabúdajte mať pre podobný prípad so sebou malú dezinfekciu alebo dezinfekčné obrúsky či dezinfekčný gél. Zistite si, kedy bolo naposledy očkovanie proti tetanu. A kontaktujte svojho lekára.

V Online kurze prvej pomoci sa uhryznutiu zvieraťom v prírode alebo v meste venujeme podrobnejšie. Chcete viac informácií na kurz?

Možné aj nemožné situácie, ktoré vyžadujú vašu rýchlu reakciu sa naučíte zvládnuť vďaka :

ONLINE KURZU PRVEJ POMOCI

8. Aj dobrí plavci sa môžu utopiť

Každý rok sa zbytočne utopí desiatky ľudí. Plavci často preceňujú svoje schopnosti a sily. Aj dobrí plavci sa môžu utopiť, či už je príčinou náhly kŕč alebo zlyhanie srdca.

Pozor si dávajte aj počas zimného otužovania. Pomalé privykanie tela na studenú vodu a najmä dĺžka času v ľadovej vode je rozhodujúca, aby bolo otužovanie nielen zdraviu prospešné, ale najmä bezpečné.

Deti do 4 rokov patria pri vode k rizikovej skupine ne/plavcov. Preto nikdy nenechávajte svoje dieťa samé pri bazéne, na pláži, ale ani vo vani. Ak máte vlastný bazén, určite ho oploťte a použite k nemu samozatváracie dvierka. Bazény sa dajú vybaviť aj krytom, ktorý bráni voľnému prístupu detí k vode.

Vedeli by ste poskytnúť prvú pomoc topiacemu sa? My vás to naučíme na našom kurze šitom na mieru.

9. Udusenie je hlavnou príčinou úmrtia detí

Udusenie je hlavnou príčinou úmrtia detí vo veku do 4 rokov! Dávajte pozor na hračky s dlhými šnúrkami, ktoré by si mohlo vaše dieťatko pri hre omotať okolo krku. Rovnako nebezpečné môžu byť aj šnúry na okenných tienidlách.

Dusenie sa jedlom je u detí do 4 rokov častým javom. U tých starších hrozí riziko udusenia sa dobrotami ako sú pukance, orechy, hrozno a tvrdé cukríky. Drobné predmety ako sú koráliky alebo gombíky, by mohlo dieťa rýchlo prehltnúť. Preto ich uchovávajte bezpečne mimo dosahu detí.

10. Aj popálenie môže ohroziť život

Popáleniny sú zranenia, ktoré môžu ohroziť život detí aj dospelých. Každý vie, že zápalky do detských rúk nepatria. A už vôbec im nedovoľte manipulovať s pyrotechnikou.

Deti staršie ako 7 rokov by mali ovládať nielen adresu a číslo na vás, ale aj na záchranné zložky.

Nebezpečnú popáleninu spôsobí nielen oheň, ale aj vriaca voda či horúci čaj. Vždy sa uistite, že všetky elektrické spotrebiče, elektrické káble a zásuvky sú v dobrom stave. Fajčenie cigariet v posteli si z bezpečnostných dôvodov tiež radšej odpustite 😊

Aj keď dodržiavate naše odporúčania a budete opatrní, nie vždy sa úrazu vyhnete.

Čo pri úraze a nehode rýchlo robiť?

Ako sa správne zachovať a nespôsobiť vašou záchranárskou aktivitou ďalšie problémy? Niektoré z nich môžu dokonca ešte viac ohroziť život zraneného!


Prázdniny sú najčastejším obdobím nešťastných náhod, ktoré končia úrazmi. Nenechajte sa prekvapiť huncútstvom vašich detí a naučte sa byť pomocníkom pre všetkých vašich blízkych. Zabráňte vážnym situáciám a buďte oporou vašim deťom či rodičom.

Previous
Previous

Najčastejšie poranenia u detí. Kedy treba vyhľadať lekára?

Next
Next

Ako počas Vianoc neskončiť na pohotovosti