Ako správne reagovať na febrilné kŕče detí?

O febrilných kŕčoch počul nejeden rodič. Naháňajú strach, a niet sa čo čudovať. Febrilné kŕče nie sú príjemné ani pre dieťa, ani pre tých, ktorý im pomáhajú prekonať stav vysokej teploty, až horúčky.

Pripraviť sa na febrilný záchvat a kŕče u detí nie je asi úplne možné. Vedieť poskytnúť prvú pomoc je však vždy lepšie "naštudovať" vopred. Minimálne z dôvodu ľahšieho zvládnutia tohto stresujúceho zážitku.

Čo je febrilný záchvat?

Febrilné záchvaty (tiež známe ako febrilné kŕče) sú záchvaty, ktoré sa môžu vyskytnúť, keď má dieťa horúčku. Najčastejšie sa vyskytujú u detí vo veku od 6 mesiacov do 3 rokov. V tomto veku nefunguje termoregulácia tela na 100% a tak nie je schopná správne regulovať telesnú teplotu.

Ochorenia, ktoré najčastejšie vyvolávajú horúčku, sú kiahne, chrípka, ušné infekcie alebo tonzilitída, teda zápalové ochorenie podnebných mandlí. Samozrejme, nie vždy spôsobujú febrilné záchvaty.

Čo sa deje s telom počas záchvatu?

  1. Keď má dieťa febrilný záchvat, jeho telo najprv stuhne. Potom nastupuje nepravidelné šklbanie svalov alebo chvenie a silná triaška. Počas tejto doby vás nebude dieťa vnímať.

  2. U dieťatka, ktoré má febrilné kŕče, môžete zaznamenať na perách penu zo slín či prevrátené oči.

  3. Záchvat zvyčajne trvá menej ako 5 minút, ktoré vám pravdepodobne budú pripadať ako hodina. Snažte sa však zachovať pokoj a byť stále nablízku vášho dieťaťa.

  4. Po záchvate môže byť vaše dieťa ospalé a prespať môže až hodinu. Priamy febrilný záchvat, ako je tento, sa stane iba raz počas choroby.

Ako správne reagovať na febrilný záchvat?

  1. Zostaňte čo najviac pokojní. Pamätajte, že toto je len spôsob, akým sa telo snaží vyrovnať s neobvykle vysokou teplotou.

  2. Dieťa položte na bok s hlavou zaklonenou dozadu. Zostaňte s ním a snažte sa sledovať, ako dlho záchvat trvá.

  3. Nevkladajte dieťaťu nič do úst.

  4. Nedržte dieťa nasilu, mohli by ste mu ublížiť.

Ak sa záchvat objavil u dieťaťa prvýkrát, volajte záchrannú službu a počkajte pri dieťati do jej príchodu. Je totiž veľmi dôležité, aby dieťa skontroloval lekár, ktorý vylúči meningitídu či neurologické ochorenie.

Ak sa febrilné kŕče u dieťaťa opakujú pri každej vysokej teplote, snažte sa ju efektívne už pri jej vystúpení nad 37,5. Môžete využiť mechanický spôsob znižovania teploty ( zábaly, sprchovanie vlažnou vodou, zvýšená hydratácia) alebo antipyretiká vhodné pre deti (paracetamol, ibuprofen).


Chcete vedieť o základoch prvej pomoci pre rodičov viac? Absolvujte s nami online kurz plný najčastejších situácií, ktoré si žiadajú vašu najrýchlejšiu pomoc.

Buďte zodpovední a pripravení byť nápomocní vašim najbližším.

Previous
Previous

10 rád, ako sa účinne zbaviť nádchy

Next
Next

Rady pre bezpečnosť detí v tme