Rady pre bezpečnosť detí v tme

Pre zimné obdobie sú charakteristické krátke dni. Skoré večery prinášajú so sebou vyššie riziko úrazov. Naše každodenné povinnosti predsa pokračujú aj počas tmavých častí dňa. Musíme vyzdvihnúť deti so školy, ísť na nákup či vyvenčiť psa. To všetko robíme pri zhoršenej viditeľnosti na cestách či iných miestach.

Tma si vyžaduje väčšiu opatrnosť, aby sme zabránili vzniku zbytočných úrazov a nehôd. My dospelí sa už akosi spoliehame na naše naučené bezpečné správanie. Ale čo naše deti? Na čo si majú dať v tme najviac pozor ony? O tom v našom dnešnom článku.

Viditeľnosť detí na cestách

Dobrá viditeľnosť chodcov a najmä detí je kľúčová hlavne pri ceste a jej okolí. Je dôležité, aby vaše deti boli viditeľné pre motoristov, cyklistov, ale aj pre ostatných chodcov.

Ak naučíte vaše deti, ako sa majú bezpečne správať na ceste počas svetla, určite budú opatrnejšie aj počas tmavých zimných večerov.

Aby boli vaše deti viditeľné, dbajte na to, akú farbu oblečenia majú na sebe počas zimných dní. Ak je príliš tmavé, bezpečnostné prvky by nemali chýbať ani počas dňa. Viditeľné by mali byť aj na školských taškách či ruksakoch. Ak sa vaše dieťa presúva do školy na bicykli, určite mu zabezpečte prilbu svetlom a reflexným pásikom s vysokou viditeľnosťou.

Nemyslite si, že bezpečnosť na tmavých miestach je téma len pre malé deti či školákov. Pravidelne sa o nej rozprávajte aj so svojimi tínedžermi, ktorí sa musia učiť novým farbám zodpovednosti za seba aj iných. Často na kolobežke a so slúchadlami v ušiach ani nemusia spozorovať blížiacu sa nebezpečnú situáciu alebo riziko nehody na tmavej ulici.

Ruka v ruke

Tma a noc nepridá menším deťom na radosti. Deti majú z tmy rešpekt a strach. Počas spoločného pobytu vonku ich preto radšej držte za ruku. Platí to dvakrát v blízkosti ciest.

V tme na kolobežke

Trvajte na tom, že ak chcú vaše deti jazdiť na kolobežkách, musia sa naučiť jazdiť bezpečne, menšie deti tesne vo vašej blízkosti. Učte deti od malička zastavovať na križovatkách a príjazdových cestách.

Uistite sa, že deti a ich kolobežky sú aj v tme a šere jasne viditeľné pre ostatných účastníkov cestnej premávky. Nezabúdajte pri tom na reflexné prvky.

Tínedžeri v zime

Deti vo veku 15 rokov sú ohrozené častými dopravnými nehodami počas tmavých dní. Každý rodič vie, ako veľmi je občas ťažké prinútiť tínedžera, aby na chvíľu vypol svoj mobilný telefón. V dôsledku rozptýlenia a zníženej pozornosti si menej uvedomuje nebezpečenstvá vo svojom okolí, ako sú iní ľudia alebo doprava. Tie majú počas tmavých večerov ešte väčšiu šancu. Rozprávajte sa so svojim tínedžerom a skúste mu vysvetliť, že tma je zradná.

Majte plán

Ak vaše dieťa cestuje samo, dohodnite sa s ním, aby zvolilo vždy najbezpečnejšiu a najlepšie osvetlenú trasu. Tiež je na mieste vyhýbať tmavým skratkám.

Povzbuďte ho, aby v tme kráčalo čo najviac sebavedomo, aj keď sa tak práve necíti.

Pomôžte s ním vypracovať stratégie na riešenie zložitých situácií v tme. Je dobré mať plán a pripraviť dieťa na nečakané situácie. Malo by vedieť, čo robiť v prípade núdze. Napríklad kričať o pomoc, ak sa k nim niekto agresívnym spôsobom priblíži. Poučte ich, že sa majú okamžite vzdať akýchkoľvek cenností, ak sa ich niekto pokúsi prepadnúť. Veci sa dajú vždy kúpiť nanovo, ale zdravie a život sú nenahraditeľné.

Veríme, že pár tipov pre väčšiu bezpečnosť vašich detí v tme vám osvetlilo dôležitosť komunikácie s nimi. Nezabudnite, že úrazy počas tmavých zimných večerov číhajú na deti aj na nás za každým neosvetleným rohom. Buďte opatrní.

Ak vás zaujíma téma prvej pomoci, registrujte sa online kurz prvej pomoci a buďte pripravení vždy, keď to budú vaši blízky potrebovať. Teraz aj ako darčeková poukážka.

Previous
Previous

Ako správne reagovať na febrilné kŕče detí?

Next
Next

7 najčastejších signálov, ktoré ohlasujú blížiaci sa kolaps