Ako zostaviť lekárničku z domácich potrieb

3 domáce potreby, ktoré môžete použiť pri prvej pomoci. Vedeli ste, že najčastejšie zranenia detí sa stávajú práve doma? To nie je žart, to je fakt. Ale! Našťastie máme okolo seba celý arzenál pomôcok, úplne bežných, ktoré nám pomôžu aj v kritických situáciách.

Možno vám napadlo: "Lekárnička z domácich potrieb? To ste sa asi pomýlili, nie?" Nepomýlili :) Len vám chceme ukázať, že aj pri poskytovaní prvej pomoci sa dá improvizovať. Ukážeme vám ako, stačí čítať ďalej...

Prvá pomoc je nevyhnutná pri zraneniach či liečbe chorôb. Prvá pomoc dokáže zjednodušiť liečbu a niekedy zachrániť aj život. Tento článok nie je o tom, aby ste zanedbali svoju lekárničku a pomôcky v nej. Práve naopak!

Dôrazne vám odporúčame, aby ste mali doma komplexnú lekárničku prvej pomoci obsahujúcu vhodné sterilné obväzy a predmety prvej pomoci. Ak sa však stane, že vám niečo z toho chýba, ukážeme vám, že prvú pomoc môžete poskytnúť aj s tým, čo nájdete vo svojej domácnosti.

Tu sú naše 3 odporúčania na predmety, ktoré môžete použiť počas vašej improvizovanej prvej pomoci doma. A ak sa dočítate až na koniec, čakajú vás aj bonusové tipy ;)

1. Potravinová fólia

Potravinová fólia sa môže použiť na zakrytie popálenín, ktoré boli chladené aspoň desať minút. Fólia je účinnou bariérou proti infekcii v prípade, ak nemáte doma sterilný obväz.

Avšak pozor! Fóliu nedávajte na ranu príliš tesno. Namiesto toho ju len voľne položte, aby ste zakryli zranenie. Pri popáleninách totiž vznikajú pľuzgiere a tým treba dať priestor na opuchnutie a rozšírenie. Samozrejme platí, že potravinová fólia by mala byť čistá.

2. Mrazené potraviny

Vrecko mrazeného jedla (napríklad mrazený hrášok alebo iná zelenina) je skvelé na použitie pri podvrtnutí končatiny alebo menšom poranení hlavy. Chlad zníži opuch aj zápal z poranenia, a môže zlepšiť proces hojenia.

Ako postupovať pri vyvrtnutí alebo natiahnutí končatiny?

  1. Upokojte seba i zraneného.

  2. Poranené miesto chlaďte.

  3. Zranené miesto obviažte.

  4. Končatinu položte do zvýšenej polohy, čím sa zníži opuch.

Pamätajte si! Nikdy neaplikujte ľad alebo iné mrazené predmety priamo na pokožku, pretože by to mohlo spôsobiť popáleniny. Namiesto toho ich zabaľte do látky (ponožka, utierka) a až potom priložte na poranené miesto.

3. Balená voda

Ak dôjde k popáleniu na mieste, kde nie je prístup k čerstvej studenej vode, použiť môžete aj balenú vodu. Na jednoduché popáleniny stačí 10 minút, pri popáleninách chemikáliami chlaďte miesto dlhšie.

Je veľmi dôležité, aby ochladenie nastalo okamžite, aby sa odstránilo teplo z popáleniny, a zabránilo sa ďalšiemu poškodeniu kože a pod ňou ležiacich tkanív. Rýchle ochladenie popáleniny urýchli hojenie a zníži riziko, že zranení bude mať trvalé zjazvenie.

BONUSOVÉ TIPY:

Čisté uteráky alebo oblečenie

... môžete použiť na priamy tlak na ranu pri väčšom krvácaní, pokiaľ nemáte po ruke tlakový obväz.

Noviny alebo časopisy

... môžete použiť na spevnenie končatiny v prípade zlomeniny.

Soľ

... pomôže zmierniť bolesť pri uhryznutí alebo uštipnutí hmyzom. Okrem toho zmierni opuch drobných rán a vytiahne infekciu.

Jablčný ocot

... zmierňuje ekzémy a iné kožné ochorenia, vylieči bolesť hrdla kloktaním, pomáha pri trávení a upokojuje pálenie záhy.

Ako vidíte, improvizovať sa dá aj pri prvej pomoci! A kto tomu neverí, ukážte mu tento článok, každému zdieľaniu na sociálnych sieťach sa potešíme :)

NEZABUDNITE!

Mať však komplexnú lekárničku 1. pomoci sa oplatí ešte viac. Či ste doma, na výlete, dovolenke alebo v aute.

V našom e-booku Vyšperkuj si lekárničku nájdete komplet odporúčania na jej vybavenie, aby vám nič nechýbalo, keď to bude najviac potrebné. Klik sem a návod na vyšperkovanú lekárničku môže byť hneď váš.

Previous
Previous

6 tipov pre vaše bezpečné leto bez následkov

Next
Next

Ako sa vyhnúť 6 najčastejším letným úrazom