6 tipov pre vaše bezpečné leto bez následkov

Teplé počasie a dlhé dni sú ako stvorené na outdoorové športy a aktivity, spoznávanie prírody, plávanie, cestovanie s rodinou a priateľmi a vytváranie šťastných spomienok. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám a tým, ktorých máte radi, pomôžu zostať v bezpečí a zdravší počas celého leta.

Letné cestovanie do iných krajín

Toto leto majú bezpečnostné opatrenia COVID-19 (nosenie rúšok, fyzický odstup a hygiena rúk) stále zmysel. Sledujte preto informácie týkajúce sa prenosu infekčných ochorení a ich prevencii a bezpečnostných opatrení krajiny, kam sa s rodinou vydáte na dovolenku.

Priniesť si domov nežiaduceho " návštevníka" nemusí byť príjemné. Zopár rúšok či dezinfekcie vám určite nezaberie veľa miesta v batožine.

Nepodceňujte ani stravovacie návyky v krajine vášho pobytu. Ak chcete vyskúšať nové chute a ochutnať miestnu kuchyňu, odporúčame to nepreháňať. Radšej len ochutnať, nepustiť sa do bláznivých kombinácií a určite aj pozor na alkohol počas dňa! Preventívne si vezmite so sebou aj lieky proti bolesti hlavy a proti hnačke.

Tip od nás:

Potrebujete si vystavať lekárničku na dovolenkové obdobie či na doma? Vďaka nášmu e-booku získate prehľad, čo sa do nej oplatí pribaliť a čo naopak nie.

Bezpečnosť pri vode

Bazén, pláž, loď, jazero... Je jedno, v akej vode sa vaše deti "čľapkajú", NIKDY z nich nespustite oči.

Rodičia malých detí by nemali:

  • nechávať svoje dieťa bez dozoru v blízkosti akejkoľvek vodnej plôch. Ak ste na nich viacerí, striedajte sa. Ak ste na nich sami a potrebujete odbehnúť, zavolajte ich na deku.

  • podceňovať ani menšiu (plytkú) vodu či zásobníky, sudy, vedrá či iné nádoby.

  • deti púšťať do vody bez bezpečnostných pomôcok, ak ešte nie sú skúsení plavci. Uistite sa, či je v blízkosti aj plavčík.

  • podceňovať KPR, najmä ak sa vaše dieťa pravidelne zúčastňuje vodných aktivít.

Chcete sa naučiť poskytnúť prvú pomoc dieťaťu alebo dospelému. Môžete nás kontaktovať a vybrať si kurz buď naživo alebo online. S výberom vám radi poradíme.

Úpal, vyčerpanie z tepla a iné choroby súvisiace s teplom

Ochorenia súvisiace s teplom sú v letných mesiacoch skutočným rizikom, najmä keď pracujete alebo cvičíte. Je veľmi dôležité vedieť rozpoznať príznaky kŕčov z horúčavy, vyčerpania z tepla a úpalu. Uistite sa, že budete piť dostatočné množstvo vody.

Tip od nás:

Sledujte nás na sociálnych sieťach, kde sa dozviete všetky dôležité informácie hneď ako sú aktuálne a aj niečo naviac.

Instagram: @abclife_sk / Facebook:@ABClife.sk / Linkedin:@andreastiskalova

Zranenia počas letných športov

Je jedno, či ste amatérsky alebo profi športovec. Každej náročnejšej pohybovej aktivite musí predchádzať príprava. Najlepšie v podobe rozcvičky a nasadenia pomalého tempa na začiatok. Je väčšia pravdepodobnosť, že sa tak vyhnete vykĺbeniu, zlomeninám alebo iným zraneniam z nadmernej záťaže.

Tip od nás:

Ako zvládnuť zranenia a zafixovať zlomeniny vás naučíme aj v online kurze LETO BEZ STRESU. Leto sa nám začalo, preto sa vyplatí byť naň pripravený aj vďaka kurzu prvej pomoci.

Poškodenie očí slnkom

Nosenie slnečných okuliarov s ochranou proti UV žiareniu pomáha chrániť vaše oči pred nadmerným vystavením ultrafialovému svetlu. To je spojené s tvorbou šedého zákalu, spálených očí, poškodením sietnice či abnormálnym výrastkom na bielku oka. Efektívne "tienidlá" nemusia byť drahé - stačí hľadať akékoľvek slnečné okuliare, ktoré poskytujú 95% až 100% UV ochranu.

Uhryznutie hmyzom

Chráňte seba a svoju rodinu pred uštipnutím hmyzom a kliešťami, ktoré môžu šíriť lymskú boreliózu. Ak trávite čas vonku, často sa kontrolujte, či nemáte kliešte. Najkritickejšie sú najmä miesta v podpazuší, pupku, za kolenami a všade tam, kde oblečenie tlačí na pokožku.

Tip od nás:

Okrem bežne dostupných sprejov proti kliešťom môžu pomôcť aj babské rady. Na rizikové miesta môžete vmasírovať esenciálne oleje ako rozmarín, levanduľu či šalviu, ktoré by ich mali odstrašiť.

Ak je niekto z vašich blízkych alergický na bodnutie od včiel alebo iného hmyzu, uistite sa, že máte so sebou pohotovostné lieky predtým, ako opustíte dom a vydáte sa do prírody.

V E-booku: Vyšperkuj si lekárničku nájdete zoznamy pre cestovnú aj domácu lekárničku. S nimi nezabudnete na žiadne potrebné lieky či pomôcky potrebnými počas výletu alebo vám pomôžu doplniť lekárničku pre prípad náhleho stavu doma.

Previous
Previous

5 vírusov, ktoré nedajú pokoj ani koncom leta

Next
Next

Ako zostaviť lekárničku z domácich potrieb