8 nechutností, ktoré robia naše deti

Pre deti zábava, pre nás rodičov malý alarm, že môže prísť niečo zákerné. Zákerné ako choroba. Hračky v ústach a prst v nose sú len hŕstkou toho, čo je pre deti tak prirodzené a niekedy zábavné, ale nás niekedy až mrazí. Ktorým ďalším nechutnostiam naše deti holdujú a aký majú vplyv na ich zdravie?

Situácie, ktoré my rodičia dôverne poznáme. Ste spolu na ihrisku a vaše dieťa zrazu dostane chuť ochutnať konárik alebo hračku z pieskoviska. Alebo... Svrbí ho v nose a už vidíte, ako rýchlosťou svetla strká doňho prst a vyťahuje malú "guličku".

Deti sa nerodia so spoločenskými pravidlami. Pre ne je prirodzené všetko testovať, chytať aj ochutnávať. A je to tak v poriadku. Až do momentu, keď si my ako rodičia uvedomíme, že táto ich zvedavosť je rajom pre baktérie a s tým súvisiace choroby.

Prst v nose

Pozrite sa do izby plnej detí a je veľká šanca, že uvidíte aspoň jedno z nich hľadať vo svojom nose "poklad". Ten, ktorý nájdu, často utierajú na najbližšom povrchu, prípadne ho zjedia. Táto aktivitka však mnohokrát vedie nielen k prenosu vírusov, alej aj ku krvácaniu z nosa. Rozprávajte sa so svojím dieťaťom pravidelne o následkoch, aby ste tento zlozvyk nedostal za hranice ranného detstva.

Lízanie špinavých vecí

Detská zvedavosť ochutnávať veci je bezhraničná. Rukoväť vášho nákupného košíka, šnúrka z ruksaku, ktorý majú na chrbte, farbičky v detskom kútiku, ... Alebo keď ich nevložia do úst priamo, strčia si do nich prsty, ktoré ich pred tým držali. Zvyknime si, že do určitého veku budú deti olizovať takmer všetko. Žiaľ, aj tu platí, že baktérie a vírusy môžu žiť na povrchoch niekoľko hodín.

Majte vždy po ruke (doma aj vonku) dezinfekciu alebo vlhčené dezinfekčné obrúsky a pravidelne im ruky čistite, ak už nie je na blízku voda s mydlom.


Škrabkanie na zadočku

Faktom je, že deti sa po použití kúpeľne nie vždy dobre utierajú. Ak už ste vo fáze, že hygienu po veľkej potrebe nechávate na nich, uistite sa, že to robia dôkladne a správnym smerom. To platí aj pre dôkladné umytie rúk po odchode z toalety. Špinavé zadočky sa môžu prejaviť svrbením i pálením. Ak sa nedokážu prestať škriabať, možno je čas nahliadnuť medzi "líca" - môže to byť znak červov alebo zapáleného konečníka.

Rukáv ako vreckovka


Kam utrieť stekajúci soplík, keď nie je vreckovka po ruke? Predsa do rukáva :) Aspoň tak to riešia naši najmenší. Aby ste sa vyhli vzniku choroboplodných zárodkov (a špinavým rukávom), položte k deťom, alebo na inak dostupné miesto, vreckovky.

Cikanie do bazéna

Nech zdvihne ruku ten, ktorému počas plávania a šantenia v bazéne ako dieťaťu nikdy "neušlo". To však neznamená, že je to v poriadku. Spoliehať sa na chlór, ktorý si s tým poradí, nie je na mieste. Pretože práve kombináciou chlóru a moču sa tvoria chemikálie. A tie môžu spôsobiť kožné vyrážky po tele či zapálené oči. Naučte svoje dieťa vykonať potrebu pred vstupom do bazéna a počas pobytu v ňom sa ho priebežne pýtajte, či nepotrebuje zamieriť na záchod.

Obhrýzanie nechtov

Detský zlozvyk, ktorý si prenášame aj do dospelosti. O to väčšia hrozba, ak si uvedomíme, koľko špiny (aj tej na oko neviditeľnej) sa za nechtami nachádza. Jedna vec je deti tento zlozvyk odnaučiť už v rannom štádiu, druhá zistiť príčinu obhrýzania. Pozorujte ich, kedy sa k tejto aktivite uchyľujú (napätie, stres, úzkosť, ...), a pokiaľ treba, situácie si zapisujte, aby ste ich mohli vyhodnotiť a následne odstrániť.

Olupovanie si chrást

Detstvo je plné odretých kolien, čo znamená, že je aj plné chrást a bolačiek. A zdá sa, že deti nemôžu nechať tie stvrdnuté časti rany na pokoji. Po troškách ich odlupujú a odtrhávajú ich, až kým znova nezačnú krvácať. Ale chrasty sú prirodzené obväzy tela. Ak si ich vaše dieťa odlúpne príliš skoro, je veľká pravdepodobnosť, že mu zostane jazva, rana sa bude dlhšie hojiť, a v horšom prípade môže dostať infekciu.

Prdenie a grganie

Ťažko by ste našli dieťa, ktoré si myslí, že tieto dve veľmi prirodzené súčasti nášho tela nie sú zábavné. O to viac, ak ich prejavia vtedy, kedy by ste to vy najmenej čakali. Kedy však treba spozornieť? Vo väčšine prípadov stačí pri nadmernej plynatosti či grganí upraviť stravu. Ak by boli plyny spojené s bolesťou brucha alebo krvou v stolici, je na čase poradiť sa s lekárom.

Previous
Previous

10 častých ochorení, ktoré si deti nosia zo školy

Next
Next

7 SPÔSOBOV, ako posilniť imunitu u detí