7 SPÔSOBOV, ako posilniť imunitu u detí

Školá volá! A s ňou aj choroby, ktoré sú spojené so začiatkom školského roka. Nemusíte sa hneď strachovať, imunitu predsa vieme posilniť už teraz. Ako na lepšiu imunitu svojich detí, sa dočítate práve v tomto článku ;)

Pripravte sa. Dobrá imunita je základom zdravia.


Dobrá imunita je základ u dospelých aj u detí. Nie je žiadnou novinkou, že ju treba podporovať zdravým životným štýlom v podobe nielen pohybu, ale aj pestrej stravy. A ešte jeden dôležitý faktor je nesmierne dôležitý. Viete ktorý? Prezradíme vám nižšie...

Uvedomte si, že nejde len o bežné vírusy, ktoré deťom v školách hrozia. Stále musíme dvíhať varovný prst aj pred COVID-19. Či sa nám to páči alebo nie, riziko nákazy je stále tu.

Poďme si teda krok za krokom povedať, ktorých 7 stavebných kameňov imunity si treba vryť do pamäte a riziko ochorenia (vírusov všetkých druhov) tak minimalizovať.

1. Začnite osobnou hygienou

Ochrana vášho dieťaťa pred ochorením začína tým, že sa postaráte o jeho čistotu.

Dôkladné umývanie rúk mydlom je "must have" č. 1. Po príchode zo školy, pred jedlom, po návšteve toalety, po hre s inými deťmi, po tréningu, po vyčistení nosa, ...

3 rýchle TIPY pre čisté ruky:

  1. Pribaľte im do tašky alebo ruksaku (na viditeľné miesto) antibakteriálny gél či vlhčené utierky.

  2. Nepoužívajte na toaletách uterák pre všetkých, radšej vreckovky alebo jednorazové utierky.

  3. Pokiaľ majú deti problém s disciplínou umývania rúk, skúste ich motivovať (napr. dávkovač s ich obľúbeným motívom)

Hygiena - to však nie je len čistota rúk. Viete, ako sa vraví, k vybudovaniu dobrej imunity treba spĺňať dve podmienky. Zdravý chrup a zdravé črevo (o čreve v ďalšom bode).

Naučte deti už od mala starať sa o svoje zuby dôkladne. To zahŕňa správnu techniku, pravidelné prehliadky u zubára, menej sladených nápojov a pokrmov, žiadne jedlo po večernom umytí, a...! Nezabudnite, že pokiaľ dieťa už prekonalo nejakú chorobu, zubnú kefku by ste mali nahradiť novou.

2. Dúhová strava

Alebo jednoduchšie - pestrá strava. Dôraz kladieme na zinok, vitamíny A, B, C a déčko, ktoré nám nahradí slniečko (a v boji s koronavírusom je podľa odborníkov veľmi účinný, pozn. red.).

Pestrá strava znamená aj vizuálnu pestrosť na tanieri. Lekári vravia že denne by sme mali zjesť 1 hrsť ovocia a 3 hrste zeleniny. Pritom si môžete zvoliť a kombinovať aj spôsob ich spracovania - varené, blanšírované, čerstvé, nakladané (tzv. pickles), zmixované, atď...

A týmto sa dostávame aj k spomínanému zdravému črevu. Mikrobióm v našom gastrovaskulárnom trakte pomáha regulovať, ako funguje náš imunitný systém. Potraviny s probiotikami podporujúcimi mikrobióm zahŕňajú jogurt, kefír, kyslá kapusta, niektoré druhy zeleniny a ovocia alebo kváskový chlieb.

"Dúhová strava je veľmi jednoduchý spôsob, ako zaručiť deťom, aby mali príjem rôznorodých vitamínov, minerálov a fytonutrientov. V zimných mesiacoch, keď nemáme možnosť zohnať čerstvé výrobky, sa netreba báť ani mrazených výrobkov, ktoré majú viac-menej rovnaký počet mikroživín," hovorí odborníčka na zdravé stravovanie a fitness trénerka Katarína Blichar.

3. Kvalitný spánok

TOTO je ten faktor, ktorého dôležitosť sme spomenuli už v úvode článku a žiaľ, mnohí ho podceňujeme. Školopovinným deťom už síce poobedný "šlofík nehrozí", v takom prípade ich však treba naučiť v tomto čase aspoň oddychovať. Počas nočného spánku dávame nášmu telu čas a priestor na regeneráciu.

Poďme si teda povedať, ako na kvalitný spánok u detí.

  • dávajte ich spať každý večer v rovnakom čase,

  • posledné jedlo by malo ľahké a najneskôr hodinu pred spánkom,

  • minimalizujte rušivé efekty (svetlo, zvuky),

  • pred spaním izbu vyvetrajte a v zime znížte teplotu na cca 20°C,

  • pred spaním žiadne obrazovky (počítač, tablet, mobil),

  • aj poriadok v izbe a pripravené veci do školy/škôlky na nasledujúci deň prispejú k pokojnému spánku vás i vašich detí,

  • ak dieťa nevie zaspať ani po 20 minútach, nedržte ho v posteli. Môžete robiť nejakú upokojujúcu činnosť (hladkanie chrbta, rozprávka navyše, ...), kým nezačne byť unavené.

4. Spoločné cvičenie

Zdravý pohyb u detí aj dospelých je fantastickou prevenciou pred vírusmi. Ak chcete, aby sa vaše deti dostali do celoživotného pohybového návyku, buďte im vzorom. Zacvičte si s nimi namiesto toho, aby ste ich len nabádali, aby išli von a hrali sa.

TIPY na spoločné aktivity:

  • turistika

  • jazda na bicykli/kolobežke/korčuliach

  • loptové hry

  • tenis

  • plávanie

  • spoločné čvičenie/gymnastika/joga a iné...

5. Pobyt na čerstvom vzduchu

Neexistuje zlé počasie, len zle oblečený človek. Asi ste to už niekde počuli, všakže? Pravdou je, že sú to práve výhovorky a naša pohodlnosť, ktoré nás držia doma aj za nepriaznivého počasia.

Doprajte svojim deťom každý deň aspoň hodinku-dve vonku. Samozrejme, ak hrozia, búrky, silný vietor alebo krupobytie, netreba to siliť. Ale počas takej prechádzky v daždi alebo za jemného sneženia sa ešte nikto neroztopil ;) A keď pobyt na čerstvom vzduchu spojíte aj s nejakou aktivitou, ste o krok bližšie k dobrej nálade i posilnenej imunite.

6. Pozor na pasívne fajčenie

Ak vy alebo niekto vo vašej domácnosti fajčíte, mali by ste minimálne kvôli svojim deťom prestať. Cigaretový dym obsahuje viac ako 7 000 škodlivých chemikálií, z ktorých mnohé môžu dráždiť alebo zabíjať bunky v tele, čo oslabuje imunitný systém.

Deti sú na škodlivé účinky pasívneho fajčenia náchylnejšie než dospelí, pretože dýchajú rýchlejšie. Aj prirodzený detoxikačný systém dieťaťa je menej vyvinutý.

Okrem oslabenej imunity zvyšuje pasívne fajčenie riziko vzniku bronchitídy, astmy a celú radu ďalších dýchacích ťažkostí.

Platí to aj pre fajčiarov e-cigariet. Tzv. vaping je novodobým trendom, a teda stále predstavuje riziko. Nepoznáme totiž všetky jeho potenciálne následky.

7. Nestresujte ich

Nie jeden výskum už ukázal, ako je chronický stres prepojený s našim imunitným systémom. Hovorí sa tomu psychosomatika.

Stres pritom môže mať veľa podôb a vzniká pri rôznych situáciách:

  • hádky v rodine,

  • príliš veľa mimoškolských aktivít/krúžkov,

  • vysoké nároky na deti a ich výkon,

  • nezdravé jedenie a jedenie "narýchlo",

  • nezáujem a nedostatok času rodičov,

  • problémové vzťahy v škole (s učiteľmi alebo kamarátmi),

  • a iné...

BONUS na záver: Netlačte na svojho pediatra

Niektorí rodičia zvyknú naliehať na svojho pediatra, aby predpísal ich deťom antibiotiká vždy, keď má vaše dieťa nádchu, chrípku alebo bolesť hrdla. Antibiotiká liečia iba choroby spôsobené baktériami, ale väčšina detských chorôb je spôsobená vírusmi.

Ak totiž bude vaše dieťa brať antibiotiká aj pri zdanlivo "nevinnej" chorobe, niektoré kmene baktérií sa stanú voči antibiotikám odolnými. Jednoduchá infekcia sa tak bude liečiť dlhšie a imunitný systém to v konečnom dôsledku oslabí, a nie posilní.

Foto: Canva

Ak sa vám blog páčil, napíšte nám na info@tozvladnem.sk.

Určite nám napíšte aj v prípade, že by vás zaujímala nejaká špeciálna téma, o ktorej by ste sa chceli dozvedieť viac.

Vaša inštruktorka Andrea

Previous
Previous

8 nechutností, ktoré robia naše deti

Next
Next

5 vírusov, ktoré nedajú pokoj ani koncom leta