7 najčastejších signálov, ktoré ohlasujú blížiaci sa kolaps

Synkopa, mdloba či kolaps. Všetky tieto pomenovania znamenajú to isté a predstavujú pocity "točenia" hlavy končiace odpadnutím. Čo robiť, keď sa to stane niekomu z vášho okolia, ako kolapsu predchádzať a najmä, ako má správne vyzerať prvá pomoc pri odpadnutí? Aj o tom si povieme v našom dnešnom článku.

Viete, prečo odpadávame?

Základnou príčinou nášho omdlievania je to, že v mozgu dôjde k zníženiu prietoku krvi. Tým, že odpadneme a ostaneme ležať na zemi, sa nám prekrvenie mozgu zlepší. Takto príroda sama nastavila obranný a efektívny spôsob, ako pomôcť nášmu telu. Na zemi sa totiž veľmi pravdepodobne vždy preberieme, ak pravdaže za odpadnutím nie je príčina súvisiaca s poruchou nejakého orgánu.

Môže byť omdlievanie nebezpečné?

Pri kolapse nastáva v dôsledku nedostatku prekrvenia mozgových buniek stav bezvedomia. Počas neho sa naruší funkcia citlivých buniek, keďže nie sú dostatočne zásobené kyslíkom. Omdlievanie môže byť veľmi nebezpečné v prípade, ak sa mozgovým bunkám nedostane dostatok kyslíka včas. Tie už do niekoľkých sekúnd prestávajú fungovať a ak bezvedomie trvá dlhšie, po niekoľkých minútach môže nastať vážne poškodenie mozgových buniek. Bežné omdlenie by malo trvať najviac 60 sekúnd.

Aké varovné signály môžu sprevádzať budúci kolaps?

Pozorovaním nášho tela a jeho signálov môžeme mdlobu skutočne predvídať. Vďaka správnym reakciám jej môžeme dokonca zabrániť. Aké signály môžu predznamenávať kolaps a ako na ne reagovať?

1. Svet sa s vami zatočí

Stalo sa vám niekedy, že ste sa rýchlo postavili a zatočil sa s vami celý svet? V tomto momente ste prekonali miernu verziu synkopy. Ak patríte k ľuďom, ktorí pozorujú na sebe tento stav často, presne môžete odsledovať, v akých momentoch sa vám deje. Snažte sa im čo najviac vyhýbať.

Aká je prvá pomoc? Potrebujete dostať krv z odľahlých častí tela späť do mozgu. Stačí zatínať svaly dolnej časti tela (stehná, lýtka). Skôr než sa postavíte, opakovane napnite a uvoľnite svaly na spomínaných častiach tela. Napumpujete si tak krv do hornej časti tela a zabránite poklesu krvného tlaku.

2. Tmavé škvrny pred očami

Oči sú očnými nervami priamo spojené s mozgom. Zmeny na mozgu sa preto hneď ukážu i na reakciách našich očí. Práve oko môže synkopu predpovedať ako prvé.

Aká je prvá pomoc? Posaďte sa (najlepšie na zem) alebo si ľahnite so zvýšenou polohou nôh. Takto si zvýšite prietok krvi do mozgu.

3. Brnenie pier alebo prstov

Čím je to spôsobené? Ako prietok krvi v mozgu klesá, klesá aj hladina vápnika. Preto môžete pociťovať brnenie alebo dokonca necitlivosť v končatinách.

Aká je prvá pomoc? Zhlboka a pomaly sa nadýchnite. Opakujte to niekoľkokrát za sebou. Základ je spomaliť dýchanie a uvoľniť odev v hornej časti tela.

4. Teplo a zvýšené potenie

Prvotné prejavy a pocity na omdletie sú často sprevádzané pocitom tepla na celom tele. Spôsobuje to rýchly nárast prietoku krvi, ktorým si organizmus kompenzuje nedostatok krvi a kyslíka v mozgu. Môžete zaznamenať pot na nečakaných miestach tela, napríklad na predlaktí.

Aká je prvá pomoc? Posaďte sa na chladnejšie miesto. Najviac bezpečné je sadnúť si na zem, odtiaľ totiž nemáte kam spadnúť a minimalizujete tak riziko úrazu pri možnom páde.

5. Rýchle dýchanie

Ľudia, ktorí sú pred kolapsom, rýchlo dýchajú. Mozog zaznamenáva málo kyslíka v bunkách, preto sa organizmus snaží dostať do tela čo najviac vzduchu, aby ho mal v "zásobe".

Aká je prvá pomoc? Najdôležitejšie je upokojiť sa a začať zhlboka dýchať. Sadnite alebo ľahnite si pri tom a položte si ruky na brucho. Precíťte, ako sa brucho rozpína. Nadychujte sa nosom a vydychujte ústami.

6. Tunelové videnie

Znamenie, že pozeráte akoby do tunela, je vážny signál budúceho kolapsu. Je to opäť jasný znak zníženého krvného tlaku.

Aká je prvá pomoc? Sadnite si, opäť najlepšie na zem, a skúste strčiť hlavu medzi kolená. Pokojne dýchajte a čakajte, kým tento stav prejde. Ak vám v tejto chvíli viac vyhovuje ležať, ľahnite si vždy na bok.

7. Tlak v ušiach (pocit zaľahnutia v ušiach)

Je to asi jeden z najčastejších prejavov, ktoré sa s mdlobami spájajú. Opäť to súvisí s nedostatočným prekrvením a okysličením mozgu.

Aká je prvá pomoc? Nájdite si miesto, kam si môžete sadnúť alebo ľahnúť. Doprajte si chvíľu odpočinku, aby ste predišli pádu a ďalším komplikáciám.

Ešte stále si myslíte, že kurzy prvej pomoci sú potrebné len pre zdravotníkov? Určite nie! Rady odborníka z praxe sú v živote dôležité pre každého rodiča, syna či dcéru. Nenechajte sa prekvapiť mdlobou, úrazom či alergickou reakciou vás a vašich blízkych.


Naučte sa podať pomocnú ruku skôr, ako môže byť neskoro a absolvujte s nami online kurz prvej pomoci.

Previous
Previous

Rady pre bezpečnosť detí v tme

Next
Next

Prečo je školenie prvej pomoci dôležité?