5 vírusov, ktoré nedajú pokoj ani koncom leta

Horúce letné dni sú stále v plnom prúde a podceňovať ich sa neoplatí ani koncom augusta. Možno máte pred sebou ešte nejakú dovolenku, šantenie pri vode či výlety... Teda, až dovtedy, kým si letné vírusy nezmyslia, že sa "nalepia" rovno na vás a vaše deti. Na ktoré z nich si treba ešte dávať pozor?

Nie jeden rodič už zistil, aké to je mať choré dieťa na dovolenke. Žiaľ, ani koncom leta si vírusy a rôzne infekcie nedávajú pauzu a striehnu, komu skomplikujú život najbližšie. Tak sa im poďme pozrieť na zúbok...

1. Bežné vírusy

...vás presvedčia o tom, že prechladnúť môžete aj počas horúčav. Niekedy stačí chvíľka v klimatizovanom prostredí, inokedy si niekto infikovaný vo vašej blízkosti kýchne alebo potrasie s vami rukou.

Niektoré "odrody" aj tých najbežnejších vírusov môžu spôsobiť tzv. ochorenie ruky-nohy-ústa. U detí sa choroba prejavuje horúčkou a malými bolestivými rankami v ústach. Niekedy sa môže objaviť aj vyrážka na rukách a chodidlách.

2. Echovírusy

... môžu spôsobiť širokú škálu symptómov, od veľmi miernych až po veľmi závažné. Deti môže postihnúť vysoká horúčka, bolesť hrdla, vracanie, hnačka, bolesť hlavy, vyrážky i sčervenanie oka. Tieto vírusy môžu tiež spôsobiť meningitídu (silná bolesť hlavy a stuhnutý krk) a myokarditídu (bolesť na hrudníku). A ak ich podceníte, aj infekciu srdcového svalu.

3. Adenovírus

... sa tiež radí k vírusom, ktoré spôsobujú vysokú horúčku, bolesť hrdla, sčervenanie oka a symptómy horných dýchacích ciest. Je to veľmi podobné ako streptokok v krku. Preto je dôležité poradiť sa s lekárom, ktorý práve na túto malú baktériu určí špecifickú liečbu.

Ako liečiť vírusy?

Pri bežných vírusoch neexistuje žiadna špecifická liečba - len zmiernenie bolesti a horúčky pomocou paracetamolu a ibuprofénu. Nezabúdajte ani na dostatočné množstvo tekutín, aby nedošlo k dehydratácii. Pokiaľ si nie ste istí a zdá sa vám, že nejde o bežný vírus, kontaktujte svojho pediatra.

Tip odo mňa:

Pozrite si podrobného sprievodcu prvej pomoci - Ako na horúčku u detí.  Vďaka nemu už budete vedieť:

  • čo robiť a akým chybám sa vyhnúť

  • aké tekutiny podávať,

  • aké lieky môžete použiť a čo si pri nich všímať,

  • ako postupovať pri febrilných kŕčoch,

  • kedy horúčka ohrozuje život.

4. Choroby prenášané komármi a kliešťami

... sú strašiakom viacerých rodičov, nie ste v tom teda sami. Môžu v sebe totiž nosiť vírus, ktorý má v niektorých prípadoch aj trvalé následky.

U komárov hrozí západonílska encefalitída, známa aj ako vírus Zika. Ak sa u vášho dieťaťa objaví začervenanie, teplo, opuch, drenáž alebo bolesť okolo bodnutia, kontaktujte pediatra.

Kliešte zase vzbudzujú rešpekt kvôli lymskej borelióze. Tú vám vie preniesť kliešť malý asi ako makové semienko. Jej výskyt je najvyšší u detí vo veku 5-9 rokov a dospelých vo veku 45-54 rokov.


TIP odo mňa:

Pozrite si, ako správne vytiahnuť kliešťa

zdroj: Instagram @abclife_sk

Ako sa prejavuje lymská borelióza? V priebehu 7-14 dní od prisatia kliešťa sa môže objaviť kruhová vyrážka na mieste zahryznutia. Často sa objaví horúčka, únava, bolesť hlavy, stuhnutosť kĺbov alebo iné vyrážky.

POZOR!

Ak sa ochorenie nelieči, u detí sa môže vyvinúť artritída alebo dokonca meningitída. Našťastie je liečba relatívne jednoduchá s 2-3 týždňovou kúrou perorálnych antibiotík a väčšina detí sa úplne uzdraví.

5. Enterovírusy

... postihujú viac deti než dospelých. Vedeli ste? Môžu byť spôsobené otravou jedlom a infekciami. Nanešťastie, existuje veľmi veľa druhov baktérií, ktoré sa nám postarajú o permanentný pobyt na toalete.

Spôsobujú hnačky, ktoré idú zvyčajne ruka v ruke s horúčkou, zvracaním, bolesťami jedla i nechutenstvom. Je preto nevyhnutné, aby ste pravidelne dopĺňali tekutiny, samozrejme po lyžičkách.

Určite spozornite, ak vaše dieťa dlhodobo odmieta prijímať tekutiny, má krvavú hnačku alebo hnačku, ktorá neustupuje ani po 24 hodinách.

Kľúčová je prevencia

Aby ste zabránili šíreniu týchto a iných vírusov, dôkladne si umývajte ruky:

  • po návrate z obchodu

  • po návrate z ihriska

  • po výmene plienok

  • po použití toalety

  • po meetingu/podávaní rúk

  • pred každým jedlom

Okrem toho treba dohliadnuť pri deťoch aj na to, aby si nestrkali hračky a iné predmety do úst. A to platí aj o obhrýzaní nechtov, cmúľaní prstov či ich strkaní do nosa.

A ak máte podozrenie na vírus, vyhýbajte sa ihriskám, detský centrám, kúpaniu v bazéne či táborom.

Leto by malo byť obdobím relaxu a pohody. Ako ale vidíte, oslabená imunita a podcenená prevencia sa vedia postarať o váš program na 7-10 dní. Držím vám palce, aby koniec vášho leta bol presne podľa vašich predstáv :)

Andrea

inštruktorka 1. pomoci

Previous
Previous

7 SPÔSOBOV, ako posilniť imunitu u detí

Next
Next

6 tipov pre vaše bezpečné leto bez následkov