Bezstarostná dovolenka pri mori? Pozor na tieto nebezpečné úrazy

Dovolenka pri mori je snom každého, kto túži po inom prostredí alebo inom vzduchu. Nič však nemôže skaziť dovolenkovú idylu viac než nečakaný úraz.

Aby ste sa vyhli potenciálnym rizikám, ktoré hrozia práve na dovolenke pri mori, pozrite si zoznam najčastejších úrazov a získajte užitočné rady, ako im predchádzať.

Úpal a vyčerpanie z tepla

Taká “stará dobrá klasika”, počas leta, nech už ste kdekoľvek. Pri mori, kde je ovzdušie vlhšie, a tým pádom sa nám nezdá až tak teplo, máme tendenciu slniečko podceniť. A zrazu sa objavia bolesti hlavy, závraty, svalové kŕče, nevoľnosť i spálená pokožka.

Ako sa chrániť pred horúčavami?

Varovný prst dvíham v prvom rade pred dehydratáciou organizmu, majte preto VŽDY po ruke fľašu s pitnou vodou. Vyhýbajte sa priamemu slnku počas najhorúcejších hodín a chráňte svoje telo oblečením i klobúkom/čiapkami. Opaľovací krém s vysokým SPF by ste mali mať pri sebe v kabelke nielen pri mori, ale aj poznávacích zájazdoch.

popŕhlenie medúzou prvá pomoc

Popŕhlenie medúzou

Na fotkách vyzerajú tak nádherne, však? Ale to popálenie... Kto zažil, pochopí. Zväčša platí,

že čím exotickejšia krajina, tým agresívnejšie dôsledky. Zistite si vopred, či idete do oblasti s

vyšším rizikom výskytu medúz. Ak vás už medúza popŕhli, okamžite opláchnite postihnuté miesto morskou vodou. Pokiaľ na mieste ostali ostne, pinzetou alebo kreditkou sa ich snažte vytiahnuť. Požiadať o pomoc môžete aj plavčíka. Tí sú pre takéto situácie zväčša vybavení.

Pozor však! Nikdy neoplachujte miesto pitnou vodou, a takisto nešúchajte ranu pieskom (aj

keby ste to niekedy od niekoho počuli, že sa to má).

Prečítajte si, aké ďalšie chyby ľudia robia pri popŕhlení medúzou

dovolenka s deťmi prvá pomoc

Pichnutie od ježka

Ďalší nepríjemný obyvateľ prímorských oblastí. Nech je akokoľvek rozkošný, nenechajte sa obalamutiť. Jeho pichliače sa môžu ľahko zaryť do vašej kože, čo spôsobuje bolesť a opuch.

Ak sa vám to stane, v žiadnom prípade sa nesnažte pichliače vytiahnuť vlastnými rukami. 

Namiesto toho použite pinzetu a postihnuté miesto opláchnite morskou vodou a dôkladne ošetrite. Vo väčšine prípadov si však pichnutie od ježka vyžaduje lekársky zákrok. A preventívne noste do mora obuv do vody.

rezná rana krv porezanie prvá pomoc

Rezné rany na nohe

Na pláži môžete nájsť kadečo. Kamienky, ostré lastúry a na tých neudržiavaných aj rozbité

sklo. To všetko v kontakte s vašimi nohami môže spôsobiť menšie i väčšie rezné rany. 

Dbajte na to, aby ste vždy mali na pláži obuv, ktorá chráni vaše nohy, dokonca aj pred horúcim pieskom.

Keď sa stane úraz, okamžite vyčistite ranu vodou a dezinfikujte ju. V prípade vážnejších, resp. hlbších poranení vyhľadajte odbornú lekársku pomoc.

popálenina slnko prvá pomoc

Spálená pokožka

Podobne ako pri úpale, aj v tomto prípade sa vám môže zdať, že slnko v morskom podnebí až tak “nepripeká”. A zrazu “Ups, asi sme to podcenili”. A niekedy ide o veľmi bolestivé prípady.

Aby ste tomuto úrazu zabránili, používajte opaľovací krém s primeraným ochranným faktorom, noste klobúk a chráňte svoju pokožku pred priamym slnkom, najmä v čase jeho najväčšej intenzity. Alebo ešte lepšie, v čase intenzívneho žiarenia si radšej doprajte prímorskú siestičku v tieni a chládku.

topenie sa prvá pomoc

Topenie sa a kŕč v nohe počas plávania

Nech ste akokoľvek dobrý plavec, hlbokú vodu NIKDY nepodceňujte. Topenie sa môže nastať v dôsledku vyčerpania, precenenia svojich schopností či kŕču v nohe. 

Ako sa vyhnúť kŕčom?

Pred plávaním si vždy zahrejte svaly, pite veľa tekutín a plávajte v spoločnosti inej osoby. Ak vás prekvapí kŕč v nohe, okamžite prestaňte plávať, zdvihnite nohu a snažte sa sval natiahnuť.

Nepodceňujte pobyt pri mori a pripravte sa naň aj vďaka môjmu kurzu prvej pomoci.

A sledujte ma aj na Instagrame, kde vám pravidelne prinášam tipy a postrehy z prvej pomoci.

Previous
Previous

ROZHOVOR s expertkou na výživu: Ako posilniť imunitu detí vďaka jedlu?

Next
Next

Dusenie sa detí: Sú komerčné pomôcky naozaj účinné?