ROZHOVOR s expertkou na výživu: Ako posilniť imunitu detí vďaka jedlu?

Krátko pred začiatkom školského roka sa rodičia bežne snažia posilniť imunitu svojich detí. Skúšajú rôzne spôsoby, najčastejšie však doplnky z lekárne. Ak sa však o imunitu staráme počas celého roka, príchod do kolektívu nemusí byť vôbec strašiakom. A to všetko vďaka správne vyváženej strave a zdravej výžive.


Skôr než siahnete po doplnkoch z lekárne, urobte si revíziu toho, čo dávate svojim deťom na tanier. To je prvý krok k tomu, aby sme sa začali viac starať o naše kvalitnejšie stravovacie návyky.

  1. Akým spôsobom strava ovplyvňuje imunitu nás a našich detí?

  2. Čo sú to superpotraviny a aké spôsoby spracovania uchovajú najvyššiu výživovú hodnotu?

  3. Čo by nemalo chýbať v jedálničku detí, pokiaľ im chceme vybudovať silný imunitný systém v akomkoľvek období roka?

Opýtala som sa Silvie Tylš, odborníčky na výživu, imunitu

a nejedáctvo.

V čom vidíš najväčší problém z hľadiska budovania imunity u rodičov?

Najväčší problém je v tom, že rodičia sa imunite dieťatka začínajú venovať príliš neskoro, zväčša až keď problémy nastanú. Pritom vieme, že na imunitu má najväčší vplyv vývoj už počas tehotenstva a následne prvý rok po narodení. Kľúčovú úlohu zohráva práve strava, ktorá musí spĺňať určité špecifiká až do 3 rokov veku dieťatka. Deti sú prekrmované živočíšnymi potravinami, lepkom a cukrom.

Zelenina, kvalitné obilniny, strukoviny, oriešky, semiačka či zdravé tuky sú vo výraznom deficite.

A v zásade je problém v nedostatku informácií, ktoré sa k rodičom dostávajú.

Takže základom silnej imunity je práve jedálniček?

Áno, ale opakujem, že správne vyskladaný. Len taký totiž zabezpečí všetky potrebné prírodné živiny pre zdravý vývoj dieťatka, a zároveň sa postará o zdravú črevnú mikroflóru, ktorá je pre imunitu kľúčová. Dôležitým faktorom je však aj psychika, kde psychika dieťatka je výrazne ovplyvnená psychikou maminky.

Poďme sa teda baviť o konkrétnych potravinách. Často sa spomína slovo “superfood”…

Ak sa bavíme o imunitnom systéme, potrebujeme v prvom rade kvalitné živiny. Nielen tie základné, ale aj vitamíny, minerály, antioxidanty, enzýmy, ktoré sú bohato obsiahnuté najmä v zelenine. A keď sa bavíme o superpotravinách ako takých, tak rozhodne tam patrí napríklad fermentovaná zelenina – tzv. pickles, ktoré by malo byť súčasťou nášho jedálnička po celý rok. V lete to nie je typické, ale pravé teraz začína sezóna, kedy si ju vieme pripraviť a čerpať z nej benefity až do jari, kým vyrastie čerstvá zelenina a ovocie.

Fermentovaná zelenina obsahuje neskutočne veľké množstvo vitamínov, minerálov, probiotík, vitamínu C, ... A je to niečo, čo si vyrobíme doma veľmi jednoducho, nepotrebujeme za tým nikam chodiť, ak máme po ruke sezónnu zeleninu.

Čo ešte patrí medzi superpotraviny?

Teraz určite poteším všetkých “lúskačov” :) Sú to napr. tekvicové semiačka, ktoré obsahujú veľmi veľa zinku, ktorý sa stará aj o náš imunitný systém. Ale aj zdravé tuky, pretože naše bunky sa skladajú z tuku a pomer mastných kyselín v našom organizme rozhoduje o tom, v akom stave máme imunitu. A to veľa ľudí nevie, a práve my Slováci a Česi máme veľký deficit omega 3 mastných kyselín. Tie sú v bežnej strave najlepšie obsiahnuté v semiačkach, napr. v ďalšej superpotravine s názvom konopné semiačka. Avšak len tie rastlinné pre správnu funkciu imunity nestačia. Veľmi dôležité je dopĺňať aj kvalitný rybí tuk.

Samozrejme, ten nie je lokálny, nakoľko u nás morské ryby nechováme. Preto si treba uvedomiť, aký rybí tuk si doprajeme. Aby fungoval, musí byť “čistý” a dobre vstrebateľný, čo sľubuje veľa produktov, avšak nie je tomu tak. V mojej praxi sa bežne stretávam s tým, že ľudia míňajú veľmi veľa peňazí za neúčinné doplnky výživy.

Z funkčných potravín treba rozhodne spomenúť ešte olivový olej, ktorý tiež nie je úplne náš, ale máme ho tu blízko. Obsahuje polyfenoly, čo sú látky, ktoré sa starajú o naše zdravie a pomáhajú našej imunite. Funkčných potravín je veľmi veľa, z tých tradičnejších určite cesnak aj cibuľa.

Veľa detí netreba presviedčať na sezónne bobuľoviny - čučoriedky, maliny, černice, ... Ale čo také strukoviny?

Strukoviny majú v sebe rastlinné bielkoviny, ktoré potrebujeme, takže jednoznačne áno, počas celého roka. Čo mnohí nevedia, práve nadbytok živočíšnych bielkovín môže stáť za slabšou imunitou. Strukoviny sú okrem toho bohatým zdrojom minerálnych látok. ”Mojim maminám” odporúčam strukovinu aspoň 2x týždenne miesto mäsa.

Veľmi sa prekrmujeme mäsom, aj v školách a škôlkach majú svoje normy a úlohou nás mám je to odľahčiť. Keď odľahčíme bruško, odľahčíme trávenie, pomôžeme aj imunite.

Veľa sa kladie do popredia aj avokádo. Je skutočne také život obohacujúce?

Ak sa pozrieme na avokádo ako také, tak samozrejme má avokádo veľmi veľa dobrých živín. Nie je to však naša lokálna potravina. Čiže trhá sa nezrelé, je striekané, cestuje cez pol sveta.... Preto ho zaraďujeme do jedálnička skôr príležitostne vo forme nátierky či zdravého dezertu. Neznamená to, že avokádo je smrť a nemôžeme si urobiť dobré guacamole ;)

Keď sme boli v novembri mesiac na Kostarike, tak sme tam “fičali” práve na avokádach, a bola to bomba! Cestujeme veľa po svete, ale keď prídeme domov, po avokáde siaham minimálne.

My sa naozaj snažíme čerpať z toho, čo máme okolo seba. A keby sme to mali vziať tak v globále, tak avokádo patrí do zdravej výživy, to rozhodne áno. Ale to, čo má avokádo, dokážeme nájsť aj v našich potravinách, to je ten princíp.

Ešte sa vrátim k tej fermentácii, teda ku kvaseniu potravín. Čím to je, že je taká prínosná pre naše telo?

Lebo nielen zachováva živiny, ale ich aj znásobuje! Keď máme napríklad klasickú surovú kapustu a kyslú kapustu, tak sme úplne niekde inde, či sa bavíme o vitamíne C, enzýmoch, ...

V kvasenej zelenine máme veľké množstvo probiotických kultúr, ktoré zároveň v sebe obsahujú aj prebiotiká (čo je vlastne potrava pre probiotiká). Ale pozor, nie je to len o zelenine. Fermentovať môžeme aj obilniny či strukoviny...

A teraz babo raď... Ako dať napr. aj takéto jedlo deťom? Samozrejme tak, aby ho zjedli? :)

Deti vymýšľajú. Nechcú zeleninu, nechcú ovocie, nechcú mäso, chcú iba mäso.... Sú rôzne formy (ne)jedákov. Na mojom webinári Ako na nejedákov sa venujem práve týmto “preberačom” jedla. Maminy učím, ako deti naučiť jesť viac, a to buď celkovo (lebo sú deti, ktoré jedia veľmi slabo), alebo naučiť jesť deti konkrétne potraviny.

Základom samozrejme je, aby sme my rodičia išli deťom príkladom. V druhom rade musíme nájsť zaujímavý spôsob edukácie detí, aby pochopili, prečo je toto prospešné.

Bola som na dovolenke s mojou kamarátkou, ja s dcérkou, ona s dvomi chlapcami. My s dcérkou sa stravujeme veľmi zdravo, a tí chlapci už majú nastavené tie mantinely trošku inde. A ja veľa vysvetľujem a veľa hovorím, „keď toto papáme, v brušku sa deje toto...“ a tie deti tak počúvajú a veľa premýšľajú, pretože sú veľmi múdre, a ono sa to raz proste zlomí. Ja stále opakujem a opakujem, som ako taký gramofón. A stále dávam na tanier zeleninu, a vždy ju tam musím dať.

Treba skúšať stále dokola, jedného dňa sa to zlomí.

Používaš aj nejaké finty?

Ja našťastie nemusím :D Ale maskovanie je dobrý štart, ako neželanú potravinu dostať do toho malého telíčka. Niekedy to inak nejde. Toto robíme aj pri prvých príkrmoch, ak dieťa odmieta jeden druh potraviny a druhý obľubuje, meníme pomer a dajú sa krásne naprogramovať chuťové poháriky.

Videla som jedno tvoje live vysielanie na Instagrame a spomínala si črevný mikrobióm...

Áno, zásadná vec v spojitosti s imunitou. Pokiaľ má dieťatko zlé zloženie črevného mikrobiómu, tak má premnožené baktérie, ktoré narúšajú zdravú rovnováhu v črievku. A tie si väčšinou pýtajú nezdravé veci, hlavne sacharidy, cukry...

Takže je to taký začarovaný kruh - dieťa nám odmieta zeleninu, lebo má oslabený črevný mikrobióm. Pretože tam má kvasinky napríklad.... a kvasinky nechcú fermentovanú zeleninu, kvasinky chcú čokoládu. Takže sa musíme zamerať komplexnou výživou na črevo, a následne sa nám to pomalinky začne postupne posúvať na všetkých frontoch.

Je to úloha rodiča, vzdelávacia úloha rodiny, komunikácia.... veľmi veľa oblastí, na ktorých môžem ja zapracovať.

Maminy však zrejme robia opak - miesto toho, aby sa pozreli, čo majú deti na tanieri, utekajú do lekárne po výživové doplnky. Alebo sa mýlim?

Žiaľ, nemýliš. Ale to je dôsledok reklamy - toto na imunitu, taký sirup, hentaký sirup, vyskúšajte kvapky, ...

Sú vôbec potrebné, alebo sa dá imunita posilňovať výhradne jedlom?

Stravu nenahradia žiadne doplnky. Umelé doplnky v podobe sladených sirupov, cmúľacích multivitamínových cukríkov alebo iných umelých doplnkov výživy narobia viac škody než úžitku. Treba si však uvedomiť, že dnešné potraviny obsahujú podstatne menej živín než kedysi.

V rámci prevencie a na podporu zdravého vývoja odporúčam na svojich online kurzoch o výžive dopĺňať rôzne funkčné potraviny. Čo je však nevyhnutné dopĺňať u detí, sú živočíšne omega3 mastné kyseliny, ideálne v podobe kvalitného a dobre vstrebateľného rybieho tuku. Ten zároveň pokrýva dôležitý vitamín D, kľúčový pre deti od narodenia.

Vo všeobecnosti neodporúčam kúpu a dávkovanie doplnkov výživy na vlastnú päsť či podľa informácií na výrobku. V tomto smere je lepšie sa obrátiť na skúseného poradcu, ktorý vás celým procesom povedie. Vtedy máme tie najlepšie výsledky.


Ďakujem Silvii Tylš za veľmi hodnotný rozhovor a verím, že aj vám priniesol veľa užitočných rád ako sa postarať o imunitu našich drobcov aj starších detí pred školským rokom a vlastne aj počas celého roku.

Napíšte mi na info@tozvladnem.sk čo vás zaujalo najviac v tomto článku, poprípade, aké témy by ste v budúcnosti chceli na tozvladnem.sk čítať.

Andrea Stískalová

Inštruktorka prvej pomoci

Foto: Canva

Previous
Previous

Bezpečnosť detí začína doma: Tipy, ako ich ochrániť

Next
Next

Bezstarostná dovolenka pri mori? Pozor na tieto nebezpečné úrazy