Srdcové záležitosti

Môže zlomené srdce spôsobiť skutočné poškodenie srdca?
Väčšina z nás niekedy v živote zažila zlomené srdce, či už po skončení romantického vzťahu, po strate milovaného človeka alebo dokonca po rozchode s priateľom. Povedať, že niekto má zlomené srdce, však nemusí byť až taká metafora, ako si myslíme.


Emocionálny stres a srdce
Prvá pomoc má svoje postupy a niektoré súvislosti je tiež dobré vedieť. Veď nie sme len kôpka svalov, šliach či ciev. Veľa vonkajších vplyvov dokáže priamo či nepriamo zasiahnuť ktorúkoľvek časť nášho tela.

O srdci bolo popísaného mnoho. Poďte spolu so mnou "objaviť" jeden zaujímavý syndróm, o ktorom sa moc nehovorí.


Naše duševné zdravie a fyzické zdravie sú neoddeliteľne spojené. Stres môže mať dlhodobý vplyv na naše srdce. Ak sa vyskytne v extrémnych vlnách, napríklad pri traumatických udalostiach, hovorí sa o "syndróme zlomeného srdca".

Existujú dve základné kategórie problémov so srdcom vyvolaných bolesťou srdca: priamy fyziologický vplyv a nepriame vplyvy, ktoré prichádzajú po udalosti.


Syndróm zlomeného srdca, je známy, ako kardiomyopatia Takotsubo (podľa japonského lekára, ktorý syndróm popísal v r. 1990) nastáva, keď niekto prežíva obrovský príliv negatívnych emócií.


Viac, ako 90% hlásených prípadov je u žien vo veku 58 až 75 rokov. Výskum naznačuje, že až 5% žien s podozrením na srdcový infarkt má túto poruchu. Vyskytuje sa častejšie u žien, ako u mužov, najmä u žien po menopauze. Väčšina ľudí sa uzdraví bez dlhodobého poškodenia srdca.

Čo je vôbec kardiomyopatia Takotsubo?

Je to oslabenie ľavej komory, hlavnej čerpacej komory srdca, zvyčajne v dôsledku silného emočného alebo fyzického stresu, ako je náhle ochorenie, strata milovaného človeka, vážna nehoda alebo prírodná katastrofa, ako je napr. zemetrasenie. Preto sa tento stav nazýva aj stresom vyvolaná kardiomyopatia alebo syndróm zlomeného srdca. Hlavnými príznakmi sú bolesť na hrudníku a dýchavičnosť.

Presná príčina nie je známa, ale odborníci si myslia, že vyplavenie nadmerného množstva stresových hormónov (napríklad adrenalínu) v podstate "omráči" srdce a vyvolá zmeny v bunkách srdcového svalu alebo v koronárnych cievach (alebo v oboch), ktoré bránia účinnej kontrakcii ľavej komory.

Pre syndróm zlomeného srdca neexistuje štandardná liečba. Závisí to od závažnosti symptómov a od toho, či má osoba nízky krvný tlak alebo známky zlyhávania pľúc. Lekári na základe týchto symptómov určia medikamentóznu liečbu.

Starajte sa o svoje srdce s láskou. Rozumiem, že nie vždy sa dá akútnej situácii predísť. Zasiahne nás nečakane a bolestivo. Zamyslite sa teraz či dostatočne relaxujete, či si urobíte každý deň malú radosť.

Ak nie, začnite! Vaše srdce vníma pozitívne emócie a tým ho vlastne "kŕmite" a posilňujete.

INSTAGRAM ABC LIFE

Previous
Previous

Ako sa stať záchrancom

Next
Next

5 najčastejších spôsobov vzniku úrazu