5 najčastejších spôsobov vzniku úrazu

Úrazy sa stávajú každý deň. Je vôbec možné ich predvídať či byť na nich pripravený? Odpoveď je, ÁNO!

Tento článok vám poskytne informácie o najbežnejších zraneniach v živote a o tom, ako im predchádzať. Samozrejme, že sa nechcete nijako zraniť, pretože byť v takejto situácii je stresujúce emocionálne, finančne a psychicky. Bude pre vás jednoduchšie pripraviť sa, keď budete vedieť, proti čomu stojíte, však?

Priblížim vám 5 najčastejších spôsobov ako sa úrazy stávajú.

1. Autonehody

Hlavnou príčinou nehôd je zvyčajne neuvážená jazda, roztržitosť alebo jazda pod vplyvom alkoholu. Tieto automobilové nehody sa neobmedzujú iba na osobné automobily, ale môžu zahŕňať aj autobusy, nákladné vozidlá, motocykle alebo akékoľvek iné motorové vozidlá.

Áno, autonehody dokážu spôsobiť silné poranenia či dlhotrvajúce problémy na tele, ale musíme myslieť i na to, že po autonehode často vzniká posttraumatická stresová porucha.


2. Úrazy v domácnosti

Kto to za svoj život nezažil? Klzká podlaha po " kvalitne" namočenej handre v spoločných priestoroch domu?! Nehody pri šmyku, zakopnutí a páde sú najčastejšími v domácnosti či v okolí domu. Mokrý a klzký povrch, najmä na chodbách, je hlavnou príčinou takýchto nehôd. Ďalším katalyzátorom je i nepriaznivé počasie. Ako rýchlo sa dokážeme pošmyknúť na blate či snehu.

Kuchyne a kúpeľne sa javia ako najpravdepodobnejšie miesta nehôd, ale v domácnosti existuje veľa menej zrejmých nebezpečenstiev. Dobrou správou je, že sa dajú ľahko lokalizovať jednoduchým pochopením toho, kde a ako sa môžu nehody stať, a prijatím vhodných opatrení sa úrazy nemusia vôbec stať. Môže ísť napríklad o upratovanie spoločných priestorov, ukotvenie ťažkého nábytku o stenu, zásuvky zabezpečené pred deťmi a umývačky riadu a pravidelné kontroly exteriéru vášho domu a jeho okolia. Niekoľko jednoduchých krokov môže pravdepodobnosť vzniku nehody úplne eliminovať. A vy budete mať bezpečný domov.

Pošmyknutie alebo pád môže viesť k poraneniu chrbta, otrasu mozgu, zlomenine bedrového kĺb , poraneniu miech, poškodeniu vnútorných orgánov a ďalším.

3. Topenie sa

Malé deti sa môžu utopiť vo veľmi plytkej vode, preto by mali byť v jeho blízkosti vždy pod dohľadom. Zvýšenú pozornosť venujte dieťaťu v blízkosti okrasných záhradných jazierok, nafukovacích bazénikov a klasických bazénov.

4. Pracovné úrazy

I keď sú možnosti úrazov na pracovisku prísne regulované, napriek tomu napr. stavebné práce zostávajú jedným z najnebezpečnejších povolaní. K zraneniu osôb môže dôjsť i používaním a pri obsluhovaní ťažkých strojov zamestnancami, ktorí nemajú školenie k obsluhovaniu príslušného stroja. Napríklad,  ak máte v práci vysokozdvižný vozík, musíte sa ubezpečiť, že osoba, ktorá ho používa, bola preškolená na jeho používanie.

5. Športové úrazy

Ak ste športovec, i nešportovec ako ja, je celkom na mieste vedieť, čo všetko sa môže stať a ako sa vyvarovať podobným úrazom. Najčastejšie športové úrazy sú samozrejme zlomeniny, poranenia kĺbov, poranenia hlavy, poranenia zvyšku tela. športujte bezpečne a s rozvahou.

Ak vás zaujíma ako poskytnúť prvú pomoc v prípade kontaktujte nás na info@abclife.sk

Previous
Previous

Srdcové záležitosti